27 ianuarie 2022

S-a înfiinţat grupul interministerial pentru reluarea evenimentelor culturale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Urmare a solicitărilor făcute de reprezentanţii sectorului cultural, privind implementarea Programului pentru Salvarea şi Repornirea Sectorului Cultural şi a Manifestului MUZE, s-a înfiinţat grupul interministerial pentru reluarea evenimentelor culturale. În acest sens, se vor organiza două evenimente experimentale, unul de către Opera Naţională Bucureşti şi unul de către Teatrul Naţional Bucureşti.

În cadrul emisiunii Talk B1, s-au anunţat mai multe programe ce vizează programul de Repornire a Sectorului Cultural. Opera Naţională din Bucureşti pregăteşte un concert experimental, cu 1000 de participanţi, pentru finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai, în sprijinul demersurilor de redeschidere a instituţiilor de cultură şi reluării evenimentelor.

Concertul va respecta măsurile sanitare necesare şi programul va fi proiectat astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea participanţilor.

Managerul Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga, comunică faptul că majoritatea artiştilor s-au vaccinat şi îşi doresc reîntoarcerea pe scenă cât mai repede cu putinţă, iar cei care nu au făcut-o încă, vor efectua teste rapide, cu maxim 48 de ore înainte de eveniment, în scopul de a avea suficient timp pentru a lua măsurile necesare, în cazul în care situaţia impune acest lucru. Toţi artiştii participanţi vor participa în baza unui contract de voluntariat.

În ceea ce priveşte situaţia spectatorilor, aceştia vor putea avea acces fie în baza certificatului de vaccinare, a unei adeverinţe medicale care să ateste prezenţa anticorpilor împotriva Covid-19, fie a unui rezultat negativ la un test Covid-19, efectuat în ultimele 48 de ore sau a efectuării unui test rapid înainte de accesul la eveniment. Costurile efectuării testelor rapide vor fi integrate în preţul biletului.

Daniel Jinga a anunţat că a fost alcătuită o comisie dedicată creării acestui eveniment, în care sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, pentru a elabora normele de desfăşurare a evenimentului, norme care pot modifica condiţiile şi detaliile stabilite până la momentul de faţă. De asemenea, va exista o monitorizare ulterioară concertului pentru a stabili câte persoane vor fi eventual testate pozitiv şi care sunt riscurile unui astfel de eveniment.

Până la realizarea concertului experimental, cu ocazia celebrării a 100 de ani de activitate, Opera Naţională Bucureşti a dat startul unei serii de evenimente dedicate Centenarului, spectacole ce pot fi urmărite online, în baza unui bilet achiziţionat de pe platforma Operei Naţionale Bucureşti. Printre aceste spectacole se numără şi „Trubadurul”, de Giuseppe Verdi, al cărui concept regizoral este realizat de Alexandru Nagy, cel mai tânăr regizor de operă român, ambasador MUZE şi asistent de regie la Opera Naţională Bucureşti.

Managerul interimar al ONB, împreună cu Răzvan Ailenei, Preşedintele MUZE – Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, au tras un semnal de alarmă privind nevoia urgentă de digitalizare a instituţiilor de cultură şi nu numai, această nevoie fiind predominant prezentă în contextul pandemiei, dar care poate susţine viaţa culturală chiar şi după redeschiderea tuturor activităţilor. Mai mult, digitalizarea acestor instituţii presupune o reformă ce poate fi susţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilientă, program în care până acum nu a fost validată nicio măsură privitoare la susţinerea sectorului cultural. De asemenea, Daniel Jinga a adresat Asociaţiei MUZE şi întregului sector independent faptul că va susţine şi sprijini artiştii şi entităţile independente, grav afectaţi de pandemie, prin punerea la dispoziţie a infrastructurii Operei Naţionale Bucureşti.