26 mai 2022

S-a lansat oficial „România în Siguranţă”, un program naţional de educaţie pentru siguranţă rutieră şi prim-ajutor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltarea şi Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) anunţă lansarea oficială a programului naţional România în Siguranţă. Conferinţa de lansare a avut loc ieri, 22 septembrie, în clădirea Guvernului României, în prezenţa reprezentanţilor din Cabinetul Prim-Ministrului, Ministerul Educaţiei, Poliţia Română, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi mediul de afaceri.

România în Siguranţă este un program naţional de educaţie care urmăreşte instruirea şi informarea copiilor, tinerilor şi adulţilor în ceea ce priveşte educaţia pentru siguranţă. Programul îşi propune să ajungă, cu lecţii de educaţie rutieră şi prim-ajutor, la 5.000 de elevi din Bucureşti şi din ţară, până la sfârşitul anului, şi la peste 500.000 de copii şi adolescenţi, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include şi cursuri de conducere defensivă pentru tinerii şoferi şi cursuri de formare pentru cadre didactice şi pentru poliţişti din toată ţara.

Conform ultimelor statistici realizate de Uniunea Europeană în 2020, România se află pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, având o medie de 85 de decese la milionul de locuitori (dublul mediei Uniunii Europene). Totodată, România este pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte numărul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor.

Orele de educaţie rutieră din cadrul programului „România în Siguranţă” sunt necesare şi în contextul statisticilor legate de principalele cauze ale accidentelor rutiere: „Ca să fac o scurtă retrospectivă, în ultimii trei ani, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor, cu aproximativ 19%, viteza – 17%, abaterile bicicliştilor – 10%, urmată de neacordarea priorităţii pietonilor – 10% şi neacordarea priorităţii vehiculelor – 9%”, a declarat Dl. Comisar-şef de poliţie George Grigore.

„Activitatea noastră a început ca răspuns la aceste statistici. În ciuda faptului că am fost afectaţi de pandemie anul trecut, nu ne-am oprit, pentru că educaţia trebuie să continue în orice situaţie şi context”, a declarat Liviu Zorilă, Preşedintele Asociaţiei EDIT, în cadrul conferinţei.

Programul „România în Siguranţă” se va desfăşura atât în şcoli şi licee, cât şi în grădiniţe. „Nu există o vârstă prea mică a copilului pentru a beneficia de educaţie rutieră. Şi un exemplu bun este programul de faţă, activitatea partenerilor noştri, care au avut acţiuni în grădiniţă. Poate că pare prea mult, dar în realitate, de când un copil începe să priceapă mesajele din jurul lui, el este eligibil pentru a primi acest tip de educaţie”, declară Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

„Putem face front comun cu mediul privat şi ONG-urile în ceea ce priveşte ce face Ministerul Educaţiei, ce face Ministerul de Interne, ce face Ministerul Transporturilor, ce fac oamenii care sunt preocupaţi şi vor să facă mai mult. Asta pot să vă promit”, a spus dl. Laszlo Borbely, Consilier de Stat în Cabinetul Prim-Ministrului şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Întreaga conferinţă poate fi urmărită aici: https://bit.ly/3ktOOfn

Asociaţia EDIT este o organizaţie neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educaţie rutieră, educaţie pentru situaţii de urgenţă şi prim-ajutor. Asociaţia a lansat în 2020 prima campanie online de educaţie pentru prim-ajutor #LeapşaPentruViaţă, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociaţiei pe româniaînsiguranţă.ro.

Partenerii proiectului: Academia Titi Aur, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Generali România, Poliţia Română, Sixt Group România, Swarco România