21 septembrie 2021

S-a stins din viaţă remarcabilul academician Costa Roşu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Data de 12 iulie 2021 va rămâne în calendarul culturii româneşti ca ziua în care lin şi pe neaşteptate a trecut în lumina veşniciei remarcabilul om de cultură şi ştiinţă, istoric literar, jurnalist, publicist, bibliograf şi folklorist, distinsul academician Costa Roşu.

Membru de onoare al Academiei Române, membru al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, din anul 2015 şi colaborator apropiat şi mereu prezent la proiectele mari ale Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba şi al judeţului Alba, academicianul Costa Roşu s-a născut în 30 martie 1947 la Begheiţi/Torac în Banatul sârbesc.

A urmat Şcoala Generală din Torac, studii liceale la Vârşeţ, studii de limbă şi literatură română la Zrenjanin, iar de jurnalistică la Belgrad. Activitatea redacţională şi-o începe în 1970 la Casa de Presă şi Editură „Libertatea” din Panciova.

Între 1987-1989 a fost redactor-şef şi responsabil al săptămânalului „Libertatea”, din 2002 fiind redactor responsabil adjunct. A fost fondator şi redactor responsabil al revistei de etnografie şi folclor „Tradiţia”, începând cu 1993, preşedinte al Festivalului de Folclor şi Muzică Românească din Voivodina (1990-2002), preşedinte-fondator al Societăţii (Fundaţiei) Române de Etnografie şi Folclor din Voivodina (1995-2003) etc.

A scris peste 150 de articole, studii şi cercetări de literatură, lexicografie, etnografie şi folclor şi 21 de cărţi (monografii, lexicoane, bibliografii, antologii, traduceri şi altele), multe dintre acestea găsindu-şi locul, prin imensa sa generozitate, în rafturile Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba. Pentru bogata sa activitate culturală a fost distins, atât în România cît şi Serbia, cu mai multe premii importante.

Costa Roşu a trăit la Novi Sad, Voivodina unde s-a stins din viaţă la 12 iulie 2021. Dumnezeu să-l ierte!