21 mai 2022

S-au aplicat aproximativ 230 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 200 de mii de lei

Handsome young man gets upset over getting the parking ticket

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, 30 decembrie, la sediul MAI, începând cu ora 12.00, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne şi purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au susţinut o declaraţie de presă având ca temă măsurile dispuse la nivelul structurilor MAI, în contextul evenimentelor prilejuite de Anul Nou.

Redăm, în continuare, declaraţia completă:

„La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea de incidente în ultimele zile ale acestui an şi în primele zile ale anului 2022.

Aproximativ 25.000 de angajaţi ai Ministerului vor acţiona, în fiecare zi pentru prevenirea şi combaterea contravenţiilor şi a infracţiunilor, pentru fluidizarea traficului pe drumurile solicitate în această perioadă, dar şi la trecerea frontierei, precum şi pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, inclusiv cele provocate de vremea severă.

Alături de mine se află purtătorii de cuvânt ai Poliţiei, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Situaţii de urgenţă pentru a vă prezenta în detaliu măsurile dispuse pentru următoarele zile, dar şi recomandări utile pentru prevenirea incidentelor de orice fel.

O atenţie deosebită va fi acordată menţinerii climatului de siguranţă publică în Noaptea dintre Ani. Forţele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate pentru a preveni comiterea de fapte ilegale şi pentru a putea acţiona rapid în sprijinul cetăţenilor, iar echipajele SMURD vor fi pregătite să intervină pentru acordarea primului-ajutor medical.

Potrivit estimărilor de la acest moment, de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în Bucureşti (15.000 persoane), Craiova, Piatra Neamţ şi Ploieşti (câte 10.000 persoane).

Atragem din nou atenţia asupra pericolului pe care îl pot reprezenta articolele pirotehnice. Utilizarea acestora poate provoca vătămarea corporală a persoanei care le foloseşte sau a celor din jur. Pentru a preveni producerea unor accidente grave, este mai bine ca articolele pirotehnice să fie utilizate în mediu securizat de personal specializat.

În cadrul acţiunii ‘Foc de artificii’, prin care începând cu 22 noiembrie au fost efectuate controale în întreaga ţara pentru a se verifica legalitatea operaţiunilor comerciale cu articole pirotehnice, efectivele MAI au indisponibilizat, în vederea confiscării, peste 85 de mii de kilograme de articole pirotehnice în valoare de peste 3 milioane de lei.

Au fost constituite 677 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat aproape 800 de infracţiuni, şi s-au aplicat aproximativ 230 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 200 de mii de lei.

Având în vedere că mulţi cetăţeni vor alege să petreacă aceste zile departe de domiciliu, Poliţia Rutieră va lua măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului şi evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade.

În fiecare zi, vor acţiona în medie 1.500 de poliţişti rutieri, mobilizarea maximă fiind astăzi, vineri şi duminică când ne aşteptăm la valori mari de trafic.

Pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, echipajele rutiere vor acţiona cu 280 de aparate de radar.

De asemenea, elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie vor monitoriza drumurile din aer pentru a putea comunica poliţiştilor rutieri zonele unde este nevoie de intervenţie pentru fluidizarea traficului sau prevenirea unor accidente.

În total, pentru următoarele zile, 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătite să execute, în special misiuni SMURD şi misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului. Aeronavele IGAv pot desfăşura inclusiv misiuni de căutare, salvare şi evacuare din zona muntoasă având în vedere că mulţi cetăţeni vor petrece aceste zile la munte. De asemenea, jandarmii montani vor putea interveni în sprijinul celor care întâmpină probleme.

Aproximativ 5.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în fiecare zi pentru a putea acţiona în cazul unor situaţii de urgenţă, inclusiv cele produse de fenomenele hidro-meteorologice.

Chiar dacă în mod tradiţional, astfel de perioade sunt petrecute în mijlocul rudelor şi al prietenilor, recomandăm în continuare cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a nu se expune riscului de a se îmbolnăvi cu COVID-19 sau de a îmbolnăvi pe cei din jur.

IGPR

Poliţia Română este la datorie pentru ca trecerea dintre ani să se desfăşoare în siguranţă.

Peste 9.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Cei peste 9.000 de poliţişti se vor afla în teren şi vor acţiona cu peste 4.000 de autospeciale.

Dintre aceştia, aproximativ 5.300 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, aproape 1.500 sunt poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acţiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

De asemenea, recomandăm tuturor să respecte normele de convieţuire socială, să păstreze liniştea şi ordinea publică, echipe de poliţişti fiind pregătite să intervină la orice caz în care legea este încălcată.

Totodată, activităţile de prevenire a răspândirii şi limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfăşurate împreună cu partenerii instituţionali, acţionându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară, protejarea sănătăţii cetăţenilor şi pentru evitarea desfăşurării de activităţi ce ar putea duce la creşterea numărului de infectări.

Poliţiştii de la rutieră vor acţiona, pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, pentru asigurarea fluenţei traficului şi prevenirea accidentelor.

Dacă alegeţi să petreceţi trecerea dintre ani în altă locaţie, circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră! Pentru un plus de siguranţă în mers, măriţi distanţa dintre vehicule! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere în România!

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Este interzisă conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, astfel că recomandăm utilizarea mijloacelor de transport în comun şi a vehiculelor în regim taxi sau de închiriere.

Le recomandăm pietonilor să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă!

Atunci când vă însoţesc copii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi şi învăţaţi-i că pot să plece doar cu permisiunea dumneavoastră!

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea unei fapte antisociale, apelaţi la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

IGJR

În perioada următoare, vom desfăşura activităţi suplimentare pentru prevenirea incidentelor şi a faptelor ilegale, în special în zonele aglomerate şi la manifestările publice.

Mâine şi în toată această perioadă, peste 7.000 de jandarmi vor fi prezenţi în dispozitivele de pază ale Jandarmeriei, dar şi pe stradă pentru a avea grijă ca toate spectacolele programate să aibă loc în spaţiul public, cu ocazia Revelionului, să se desfăşoare fără incidente şi în deplină siguranţă.

Facem apel la toţi cei care vor participa la aceste manifestări să nu consume băuturi alcoolice în spaţiul public, să acorde o atenţie deosebită copiilor, să se delimitez de orice situaţie conflictuală sau de persoanele care provoacă violenţe şi să solicite sprijinul jandarmilor aflaţi în apropiere, dacă observă orice încălcare a legii.

Unele dintre manifestările tradiţionale de Anul Nou sunt cele din comuna Ruginoasa din judeţul Iaşi şi localitatea Oituz, din judeţul Bacău. Susţinem păstrarea obiceiurilor tradiţionale, dar nu vom permite manifestări care să pună în pericol siguranţa participanţilor. Peste 100 de jandarmi vor fi prezenţi pentru a se asigura că nu va exista contact violent între participanţi şi pentru ca nimeni să nu fie rănit. Forţele de ordine vor avea grijă ca pe timpul manifestărilor să nu fie folosite elemente care ar putea să producă accidentări ale participanţilor. Facem apel la toţi cei care aleg să participe la acest eveniment tradiţional să respecte recomandările forţelor de ordine.

Mânie va fi o seară în care o parte dintre restricţii sunt suspendate. Cu toate acestea, cei care sunt în carantină sau izolare trebuie să rămână în case, iar în spaţiul public aglomerat trebuie să purtăm în continuare mască de protecţie.

De asemenea, vom fi prezenţi în staţiunile montane pentru siguranţa turiştilor. Peste 300 de jandarmi montani se vor afla permanent pe traseele şi în staţiunile turistice, echipaţi şi pregătiţi să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Persoanelor care vor alege să îşi petreacă timpul în staţiunile turistice montane le recomandăm să aibă un echipament adecvat, să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată şi să aleagă doar traseele montane deschise pe timp de iarnă.

Prin măsurile pe care le-am luat, suntem pregătiţi să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetăţenilor, indiferent că se află într-o situaţie de urgenţă sau într-o situaţie de risc.

IGPF

Pentru perioada următoare, în special după Sărbătoarea Anului Nou, ne aşteptăm ca valorile de trafic prin punctele de frontieră să crească pe sensul de ieşire din România.

Drept urmare, la nivelul instituţiei au fost dispuse măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ al persoanelor care tranzitează graniţa.

De la începutul lunii decembrie până la data de 30 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au efectuat formalităţile de control aproximativ 2,9 milioane persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 900 de mii de mijloace de transport. Dintre acestea, pe sensul de intrare au fost aproximativ 1,6 milioane persoane, iar pe cel de ieşire peste 1,3 milioane de cetăţeni români şi străini.

Pentru perioada următoare, este suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor.

La nivelul întregii ţări, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Vor fi asigurate cu personal arterele de control pe sensul de ieşire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Nu în ultimul rând, vreau să precizez că reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune de fluidizare.

În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera naţională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional. Reamintim că, la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere a frontierei. De asemenea, participanţii la trafic pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizaţi, în timp real, timpii de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.

Aş dori să închei, cu precizarea că, Poliţia de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat şi acţionează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.

IGSU

A început numărătoarea inversă până la noaptea dintre ani, iar noi, pompierii, avem două recomandări pentru voi:

* NU permiteţi copiilor jocul cu petarde şi artificii!

* NU neglijaţi respectarea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus!

În afara acestor măsuri pe care trebuie să le respectăm fiecare dintre noi, vă informăm că, în perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, la nivel naţional.

Răspunsul la solicitările cetăţenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de şenilate, 32 autofreze, 133 maşini de descarcerare, 323 ambulanţe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

În domeniul preventiv, potrivit acţiunilor cuprinse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, încă de la sfârşitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire derulează controale la unităţile de turism şi de agrement, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti, construcţii şi alte amenajări similare ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini şi obiceiuri specifice sezonului rece.

Astfel, în perioada 25 noiembrie – 26 decembrie a.c., pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, pompierii au executat, la nivel naţional, 2.722 controale de prevenire. În urma acestor verificări, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inspectorii de prevenire au aplicat 948 de amenzi, în cuantum de peste 2,7 milioane lei.

Totodată, pe durata acţiunilor de prevenire, desfăşurate la categoriile de obiective menţionate anterior, prioritară este şi verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Pe lângă aceste măsuri dispuse de autorităţi, sunt şi cele pe care le puteţi lua fiecare dintre voi. Fiţi aliaţii noştri, gândiţi-vă la ce vi se poate întâmpla vouă sau celor din apropierea voastră atunci când folosiţi aceste petarde şi artificii. NU alegeţi să vă riscaţi sănătatea pentru câteva secunde de distracţie.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conştientizaţi pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte. Nu au fost puţine situaţiile când pompierii şi echipajele medicale au acţionat pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor rănite în urma utilizării mijloacelor pirotehnice.

Un caz recent s-a produs în data de 22 decembrie, în localitatea Oltina, judeţul Constanţa, acolo unde folosirea petardelor a rănit un copil de opt ani, după ce obiectul i-a explodat în mână. La locul solicitării a fost găsit un copil conştient şi stabil care avea mai multe plăgi şi arsuri la nivelul palmei şi degetelor. Acesta a fost preluat de un elicopter SMURD şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Constanţa.

Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizaţi artificiile în încăperi şi spaţii închise, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.

Dacă respectaţi aceste reguli simple, veţi intra în siguranţă în noul an!”

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE