22 septembrie 2021

S-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spitalul Clinic Sf. Maria din Bucureşti face următoarele precizări:

Începând din luna martie 2018, şi pe parcursul anului 2019, în cadrul spitalului s-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare.

După izbucnirea pandemiei, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria a îngrijit cu devotament sute de pacienţi cu forme grave de COVID-19, fiind desemnată în acest sens de către Ministerul Sănătăţii.

Evident, în acest context, efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă.

Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare şi intenţionează să îl depună la Agenţia Naţională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19.

În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înţelege să îşi facă datoria faţă de pacienţii forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătăţii opţiunea pe care o preferă, respectiv de a trimite pacienţii care necesită transplant pulmonar în străinătate.

Aşadar, atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât şi trimiterea pacienţilor români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Clinic Sf. Maria îşi va informa pacienţii în urmatoarele 30-45 zile privind situaţia la zi, şi va face toţi paşii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel naţional a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 şi a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienţii cu forme grave de COVID-19.

Capabilităţile tehnice şi umane ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria sunt la un nivel foarte bun şi urmează a fi redirecţionate către pacienţii care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situaţia pandemică la nivel naţional va permite acest lucru.

Echipa Spitalului Clinic Sf. Maria