Publicat: 30 Ianuarie, 2012 - 18:23
Share

Numărul persoanelor fără adăpost care au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale este în uşoară creştere faţă de ziua precedentă.
 
Astfel, în ultimele 24 de ore, ambulanţele au transportat la nivel naţional, 241 de persoane fără adăpost.

Şi numărul deceselor cauzate de hipotermie severă a crescut faţă de ziua precedentă. S-au înregistrat încă 4 decese în judeţele Tulcea, Botoşani, Neamţ, Olt.
De la avertizarea “cod galben de ger” emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 6 decese din cauza hitopermiei severe.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 
 
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc.
 
Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.
 
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor - evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.