1 octombrie 2022

S-au înregistrat 77 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ASPECTE DIN SITUAŢIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

Poliţiştii de imigrări au emis cetăţenilor străini şi europeni aproximativ 2.000 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri. Au fost gestionate peste 2.200 de cereri de avize de angajare şi peste 1.350 de solicitări de viză. S-au înregistrat 77 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, nouă persoane au primit protecţia statului român, iar pentru 113 persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor.

De asemenea, au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, cu amendă în valoare totală de 69.900 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Priorităţile operative ale poliţiştilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această săptămână, au vizat controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate. De asemenea, o atenţie sporită a fost acordată implementării tuturor recomandărilor şi măsurilor dispuse pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Astfel, în perioada 6 -13 ianuarie a.c., în ceea ce priveşte admisia în România, au fost gestionate peste 1.350 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 940 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate aproximativ 1.600 de cereri de prelungirea a dreptului de şedere pentru diferite perioade de timp. Cetăţenilor străini le-au fost emise peste 1.700 de permise de şedere temporară şi pe termen lung, iar europenilor 276 de certificate şi cărţi de înregistrarea rezidenţei.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă şi conexe dreptului la unitatea familiei.

Poliţiştii de imigrări au efectuat 43 de acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.

În urma acţiunilor întreprinse, la nivel naţional, au fost depistaţi 56 de cetăţeni străini în şedere ilegală. De asemenea, pentru 30 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 8 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 29 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul ţării noastre.

Exemplu. La data de 13 ianuarie, poliţiştii din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti – Serviciul Depistări şi Combaterea Şederii şi Muncii Ilegale a Străinilor au depistat 2 cetăţeni străini posesori de permise unice, din Sri Lanka, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale la un alt angajator. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare, prin care sunt obligaţi să părăsească România în 30 de zile, şi aplicată interdicţia de a intra pe teritoriul ţării noastre pentru o perioadă de 6 luni.

Au fost gestionate peste 2.200 de solicitări privind emiterea unor avize de angajare/detaşare, dintre acestea aproximativ 1.570 sunt cereri înregistrate, iar pentru 642 s-a finalizat procedura de soluţionare, 266 au fost aprobate şi 376 respinse.

Poliţiştii de imigrări au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de aproximativ 70.000 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 77 de cereri de azil, solicitanţii aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, 9 solicitanţi au primit protecţia statului român, iar pentru 113 de cetăţeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională.

Pentru 263 de solicitanţi de azil şi 68 de beneficiari de protecţie în România, poliţiştii au emis documente temporare de identitate sau permise de şedere care le atestă reşedinţa în ţara noastră.

Acţiunile poliţiştilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua şi recomandăm cetăţenilor străini să respecte legalitatea şederii în România şi măsurile dispuse de autorităţi în eforturile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE