Publicat: 1 Mai, 2017 - 15:44
Share
Data limită de primire a înscrierilor: 9 mai 2017

Asociația Anima Intelligenția organizează, în cadrul festivalului cultural internațional Blecher Fest 2017, un concurs de creație literară și un concurs de creație artistică, denumite 'Max Blecher', dedicate debutanților din țară și din străinătate.

Concursul de creație literară 'Max Blecher' are trei secțiuni: proză, poezie și teatru, iar tematica impusă este 'Corp transparent'. Juriul este alcătuit din reprezentanții Casei de Editură 'Max Blecher' — Claudiu Komartin, Octavian Soviany și Ana Toma.

Concursul de creație artistică 'Max Blecher' are tot trei secțiuni: pictură, grafică, sculptură și pot fi trimise lucrările ce respectă cerințele regulamentului oficial și tematica impusă:'Exerciții în irealitatea imediată'. Juriul concursului de creație artistică este reprezentat de membrii Fundației Outsider Art: artistul nemțean Laurențiu Dimișcă, Mimi Nita Revencu și Arina Bianca Rusu.

Înscrierea concurenților se face în perioada 21 aprilie — 9 mai, jurizarea lucrărilor pentru fiecare secțiune în parte va avea loc în intervalul 10—20 mai, iar pe 27 mai va avea loc festivitatea de premiere a lucrărilor câștigătoare (câte o lucrare pentru cele șase secțiuni ale concursurilor), în cadrul acțiunilor festivalului Blecher Fest 2017.

Distincțiile oferite la aceste 2 concursuri constau în oferirea unui premiu 'Max Blecher' câștigătorilor locurilor I a celor 6 secțiuni: suma de 250 euro, Diploma de participare și Placheta concursului.

Pentru ceilalți câștigători vor fi oferite premii constând în cărți și alte elemente specifice.

Organizatorii festivalului vor acoperi cheltuielile de transport (pe teritoriul României), cazare și masă, pentru toți câștigătorii celor 6 secțiuni ale concursurilor de creație.

Regulamentele oficiale și anexele concursurilor sunt disponibile pe pagina oficială a festivalului: http://blecherfest.ro/#/concursuri

Blecher Fest 2017 este un festival cultural internațional, ce se va desfășura în perioada 27-28 mai 2017, la Roman, orașul vieții și creației geniului avangardist și suprarealist al literaturii române, Max Blecher.

Evenimentul se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură, tinerilor artiști interesați de actul de creație (proză, poezie, teatru, pictură, grafică, sculptură etc.), iar acțiunile celor 2 zile de festival sunt conturate pentru a acoperi un spectru cât mai larg de manifestări cultural—artistice: prezentare de carte, concursuri de creație literară și artistică, proiecție film (după unul din romanele lui Blecher — INIMI CICATRIZATE, în regia lui Radu Jude), seară literar—artistică, eveniment comemorativ la mormântul lui M. Blecher din Cimitirul Evreiesc din Roman, spectacol de stradă, reprezentație piesă de teatru experimentalist. Accesul la toate acțiunile festivalului este gratuit.

Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoșani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ștefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porțelanuri, unde își desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea orașului.

Max Blecher a urmat cursurile primare și liceale la Roman. După susținerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăvește de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici și sanatorii din străinătate.

Max Blecher este autorul romanelor 'Întâmplări în irealitatea imediată', 'Inimi cicatrizate', 'Vizuina luminată' și al volumului de poezii 'Corp transparent' și este singurul scriitor romașcan care descrie, în amănunt, orașul natal (parcul orașului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).

Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității și este supranumit 'Kafka al României'. Este un autor foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost traduse în mai multe limbi, printre care: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză.