Publicat: 10 Octombrie, 2016 - 16:46
Share

Luni, 10 octombrie, s-a deschis cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de film ecologist „ECO FEST”, găzduită anul acesta în Sectorul 3 de Școala Gimnazială de Arte nr. 5 și de Sala ARCUB.

Singurul festival de profil din România, „ECO FEST” propune publicului cinefil filme de lung, mediu sau scurt-metraj, de animație ori documentare românești și străine, având drept tematică protecția mediului înconjurător sau ecologia sub diversele ei aspecte.

„Asociația Inițiativa Ecologistă din România este unul dintre colaboratorii cei mai activi ai Asociației Municipiilor din România. Am fost parteneri și anul trecut și am sprijinit Festivalul de film ecologist «ECO FEST» și sunt bucuros că putem să le acordăm sprijinul nostru și în acest an. Îi invit pe locuitorii Sectorului 3 să participe în număr cât mai mare la acest eveniment”, a declarat Robert Sorin Negoiță, primarul Sectorului 3, și președinte al Asociației Municipiilor din România.

 „Este o ediție pe care o organizăm din nou acasă, pentru că cea de-a V-a ediție a fost organizată la Milano, în cadrul Pavilionului României. Festivalul internațional de film ecologist este singurul de acest fel din România. Acum venim din nou acasă, iată suntem în Sectorul 3,  la o școală foarte frumoasă, Școala de muzică. Primăria Sectorului 3 și domnul primar Robert Sorin Negoiță sunt iar alături de noi, cum de altfel sunt alături de noi la toate evenimentele care implică mulți tineri, elevi, preocupați de viitorul lor, pentru că atunci când vorbești de mediu, când vorbești de ecologie, automat vorbești de viitor. Toate filmele ce urmează a fi prezentate atrag atenția cu privire la problemele care țin de mediu, de respectul pentru natură și pentru viața noastră. Pentru prima dată avem o secțiune specială cu filme de un minut realizate pe telefon de elevi, iar joi, 13 octombrie, când va avea loc gala finală vom anunța și cel mai reușit film de un minut, realizat de elevii din București. Este o secțiune numită «Zona liberă de indiferență», adică nu suntem indiferenți, ne pasă ce se întâmplă cu noi și eu sunt convinsă că astfel de acțiuni vor mai fi”, a declarat Lavinia Șandru, director general al „ECO FEST”. 

Acest festival se va desfășura în perioada 10-13 octombrie, fiind destinat tuturor celor care au în comun dragostea pentru natură. Reamintim că la fiecare ediție „ECO FEST pentru sănătatea Pământului” se organizează o „Zonă liberă de indiferență” care își propune să responsabilizeze tânăra generație cu privire la rolul fiecăruia dintre noi în păstrarea unui mediu sănătos, plasarea ecologiei în prim-planul preocupărilor, precum și în educarea tinerilor pentru o alimentație sănătoasă, ecologică, benefică pentru organism. 

În această perioadă persoanele interesate pot viziona filme intrate în concurs, după cum urmează, la: 

Școala Gimnazială de Arte nr. 5 (str. Gheorghe Petrașcu nr. 49):

Luni, 10 octombrie, 11.30-13.45, În cuibul vulturului (Serbia), Să fie apă! (Danemarca), Periferia (Franța), Capitala (Germania/Italia), Capăt-roșu și Planta-uzină (Olanda/Belgia)

Marți, 11 octombrie, 11.00-13.55, Ciocănitoarea rusă (SUA/Ucraina), workshop cu Bogdan Ionescu, Monstrul - curajoasa poveste (Italia), Expediție la peștera Babuna (Macedonia), Salvarea pieței Sungei (Singapore), Toți avem nevoie de apă (România)

Colegiul Gheorghe Lazăr (bd. Regina Elisabeta nr. 48, sector 5):

Miercuri, 12 octombrie, 10.00-14.30, spectacol folk, În căutarea lostriței (România), workshop cu Bogdan Ionescu, Baobabi între pământ și mare (Franța/Madagastar), Puls (Ungaria/Belgia/Portugalia)

Sala ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90, sector 3)

Joi, 13 octombrie, 10.00-12.20, Exercițiu (Taiwan), Anul 27 (Burkina-Faso), Visul verde (Bulgaria), Pădurea vie (Marea Britanie).

Între orele 12.30-14.00 va avea loc gala premiilor „ECO FEST”, urmată de recitaluri susținute de Corina Bud și What’s Up.