Publicat: 11 August, 2020 - 12:48
Share

Veşti bune pentru locuitorii Sectorului 4! Unul dintre cele mai importante obiective ale comunităţii a fost inagurat. Noua Piaţa Sudului şi-a deschis, de astăzi, larg porţile, pentru un comerţ civilizat şi de unde oamenii să-şi poată cumpăra alimente proaspete direct de la producători, la preţuri accesibile.

Zeci de chioşcuri şi construcţii provizorii, care funcţionau ilegal pe domeniul public şi care, în decursul anilor, au transformat tradiţionala piaţă într-un adevărat bazar şi într-un pol al infracţionalităţii chiar în centrul sectorului, au fost demolate, pentru a face loc unui complex agro-alimentar dotat la cele mai înalte standarde şi sigur pentru comercianţi dar şi pentru oamenii care se aprovizionează din acest loc.

Nouă luni de zile au durat lucrările de modernizare şi extindere a Pieţei Sudului, dar acum, oamenii spun că aşteptarea a meritat. Şi asta întrucât, începând de astăzi, aceştia pot găsi la Piaţa Sudului, atât cele mai moderne condiţii şi dotări pentru un comerţ civilizat, cât şi fructe şi legume proaspete sau alimentele de bază, toate acestea regâsindu-se într-un singur loc, un nou ansamblu agro-alimentar, ce a fost refăcut din temelii şi care, în momentul de faţă, este format din:

Corp 1 - Acesta este corpul central al noului ansamblu. Cu un regim de P+1 şi cu o înălţime liberă generoasă la interior, de aproximativ 8.5 metri, acest spaţiu are o arhitectură modernă, realizată pe o structură metalică în formă de arce, cu faţade vitrate şi copertină de sticlă în zona de acces, care să permită o puternică iluminare naturală.

Acest corp este dedicat atât comerţului cu tarabe cât şi comerţului cu magazine independente. În total, au fost amenajate 145 de tarabe pentru producătorii de fructe şi legume, dispuse pe cele două nivele - 105 la parter şi 40 la etaj, precum şi 37 spaţii comerciale, de unde oamenii se vor putea aproviziona cu produse alimentare de bază, brânzeturi, produse din carne, de panificaţie, etc.. Mai mult, la etajul acestui corp, a fost amenajată o zonă de alimentaţie publică - restaurante, cafenele precum şi zone de relaxare.

Corp C2 - este un pavilion cu spaţii de închiriat, aflat în lungul Străzii Niţu Vasile, în partea de Vest a amplasamentului, amenajat pentru comercializarea produselor fast-food, panificaţie, patiserie, cofetărie.

Corp C4 - Acesta este o clădire cu un regim de înălţime subsol+parter, amplasat lângă C1 şi paralel cu C2. La parterul acestei zone au fost amenajate zone comerciale destinate închirierii, iar la subsol spaţii tehnice.

Însă, nu doar condiţiile necesare unui comerţ civilizat au fost considerabil îmbunătăţite, ci şi cele de siguranţă în folosirea acestei pieţe. Autorizată din punctul de vedere al securităţii la incediu, Piaţa Sudului dispune acum de toate dotările necesare pentru preîntâmpinarea unei situaţii de urgenţă.

Astfel, în urma lucrărilor specifice, au fost montate sisteme de detecţie şi de stingere a incendiilor, sisteme de evacuare a fumului şi, după caz, a gazelor fierbinţi. Totodată, la realizarea construcţiilor, s-au folosit materiale ignifugate, care să asigure rezistenţa la foc şi să nu favorizeze propagarea uşoară a incendiilor, iar căile de evacuare au fost dimensionate pentru evacuarea unor fluxuri mari de persoane şi suplimentate cu ieşiri direct în exterior.

Cât priveşte respectarea cerinţelor de igienă, sănătate publică şi mediu, noul comlex agro-alimentar oferă acum toate condiţiile necesare unui comerţ civilizat, cu produse de calitate şi sigure pentru sănătatea oamenilor. Pentru aceasta, în zona tarabelor au fost amenajate zone distincte cu fântâni pentru spălarea fructelor şi legumelor, camere frigorifice pentru păstrarea produselor perisabile, au fost montate separatoare de grăsimi pentru evacuarea apelor uzate, au fost amenajate vestiare şi grupuri sanitare distincte pentru personalul de deservire şi clienţi. Valoarea investiţiei este de 8 milioane de euro plus TVA.

De altfel, noul complex alimentar reprezintă un element central în reconfigurarea întregii zone de la Piaţa Sudului, care, în urma lucrărilor, a devenit una dintre cele mai atractive zone de relaxare şi socializare din sector.

Dacă în anii trecuţi, acest spaţiu funcţiona ca un pol al infracţionalităţii chiar în mijlocul Sectorului 4, acum el a fost transformat într-o oază de verdeaţă de care se pot bucura cei care vin să-şi facă cumpărăturile la Piata Sudului şi nu numai.

Parcul Central, care a fost amenajat lângă piaţă, are o suprafaţă de aprox. 10.000 mp, este un spaţiu verde generos, cu fântâni arteziene, cu mobilier urban modern şi elemente de decor naturale în care oamenii se pot relaxa. Mai mult, datorită amplasării într-una dintre cele mai aglomerate zone din sector şi în imediata apropiere a staţiilor de transport în comun, parcul va putea asigura şi o gestionare eficientă a fluxurilor de pietoni, foarte ridicate, de altfel, la orele de vârf.

Şi tot pentru un trafic decent într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei a fost construită şi parcarea supraetajată de la Piaţa Sudului, dată în folosinţă deja, de la începutul acestui an. Cu o capacitate de peste 300 de locuri, dispuse pe trei nivele, această parcare are o dublă funcţiune, întrucât asigură atât deservirea celor care tranzitează zona şi caută un spaţiu de tip park&ride, pentru a-şi lăsa maşina în siguranţă şi pentru a traversa oraşul cu metroul, sau cu alte mijloace de transport în comun cât şi a celor care locuiesc în apropiere şi au nevoie de o parcare de reşedinţă.

"Fiecare pas înainte spre condiţii civilizate de trai ne va aduce mai aproape de standardul pe care ni-l dorim pentru comunitatea noastră. Fiecare lumină aprinsă pe stradă, fiecare piaţă reabilitatată, fiecare şcoală renovată şi securizată, fiecare spital construit, înseamnă tot mai puţină putere în mâinile celor certaţi cu legea, care s-au hrănit, pe ascuns sau la vedere, din ezitările celor care trebuiau să aplice legea. Nu voi permite, ca primar, ca roadele muncii noastre, împreună, cetăţeni şi administraţie publică locală, să fie culese de astfel de entităţi sau de indivizi care s-au obişnuit să pescuiască în ape tulburi. V-am promis că se poate. Astăzi, aici, vă spun din nou şi puteţi vedea şi voi că e posibil să facem împreună din sectorul 4 locul în care muncim, iubim, trăim alături de cei dragi în prosperitate şi siguranţă. Nu în ultimul rând doresc să le mulţumesc colegilor mei care s-au implicat în acest proiect, oameni fără de care aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza!", a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: