Publicat: 29 Februarie, 2012 - 17:40

Organizat de Radio România, prin echipa GAUDEAMUS, în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Oltenia - Craiova, Târgul reprezintă evenimentul cu numărul 67 al Programului LECTURA, un program complex de susţinere a cărţii şi culturii scrise la nivel naţional printr-o serie de evenimente cultural - expoziţionale care au debutat în 1994, odată cu prima ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură.
 
Gazdele ceremoniei de deschidere au fost Mircea Pospai, redactor-şef Radio România Oltenia - Craiova şi Vladimir Epstein, director executiv Târgurile GAUDEAMUS. În cadrul deschiderii oficiale a Târgului au luat cuvântul Preşedintele de onoare al ediţiei, actorul şi regizorul Emil Boroghină, Nicolae Marinescu, preşedinte al Comisiei de Cultură şi Învăţământ din cadrul Consiliului Local Dolj, Dan Lupescu, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj şi Ioan Lascu, vicepreşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Alocuţiunile de deschidere au evidenţiat semnalele pozitive primite atât din partea editorilor, cât şi din partea publicului, care arată faptul că, în pofida contextului economic dificil, Cartea şi cultura nu au intrat în „criză”.
 
Ceremonia de deschidere a fost moderată de Mircea Pospai şi transmisă în direct pe postul Radio România Oltenia – Craiova.

De miercuri, 29 februarie, până duminică, 4 martie, Târgul îşi aşteaptă vizitatorii în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” cu un program de 30 de evenimente culturale, la care se adaugă varietatea titlurilor editoriale propuse de peste 60 de editori şi distribuitori de carte din România, toate la preţuri promoţionale.

Un element de noutate al ediţiei îl reprezintă organizarea expoziţiei de fotografie Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului, aparţinând fotografului francez Jean Marc Godès. Găzduită în spaţiul de evenimente al Târgului, expoziţia reuneşte 30 de fotografii care au un unic protagonist: Cartea ca personaj în ipostaze revelatoare pentru rolul şi mesajul paginii tipărite în lumea contemporană.

Invitaţii speciali ai ediţiei din acest an a Târgului GAUDEAMUS Craiova sunt trei olimpici internaţionali ai judeţului Dolj: Cristiana Dimulescu (elevă în clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, medalie de argint la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene), Raluca Călinoiu (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, locul I la Olimpiada Internaţională de limbă, comunicare şi literatură română) şi Ştefania Strepu (elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Carol I”, medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie). Elevele medaliate vor primi premii din partea editorilor şi sponsorilor Târgului. Iniţiativa aparţine organizatorilor Târgului GAUDEAMUS, care au lansat în toamna anului trecut un nou proiect, Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, în intenţia de a promova în cadrul Târgurilor GAUDEAMUS tinerii români de excepţie premiaţi la olimpiadele internaţionale la diverse discipline.
 
GAUDEAMUS Craiova 2012 va găzdui etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, competiţie care se adresează elevilor de liceu din clasele terminale. Concursul va avea loc vineri, 2 martie, începând cu ora 14.00 şi va fi transmis în direct pe Radio România Oltenia - Craiova. Câștigătorul locului I va reprezenta judeţul Dolj la etapa finală a competiţiei, care va avea loc în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură (21 - 25 noiembrie 2012, Pavilionul Central Romexpo, Bucureşti).
 
Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”, derulată în parteneriat cu Fundaţia „Noi Citim”, continuă la GAUDEAMUS Craiova 2012: vizitatorii prezenţi la Târg în aceste zile sunt invitaţi să doneze cărţi care vor fi direcţionate către biblioteci rurale din Oltenia. De la demararea acestei campanii în anul 2010, au fost colectate peste 35.000 de volume care au fost donate unor biblioteci româneşti din mediul rural.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2012 vor fi decernate duminică, 4 martie, ora 12.00 astfel:
*Trofeele GAUDEAMUS (acordate editorilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite pe întreg parcursul Târgului;
*Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile presă scrisă, radio, TV şi on line;
*Premiul Educaţia - decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a   ofertei sale educaţionale în contextul Târgului GAUDEAMUS;
  *Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.

Program de vizitare:
miercuri – sâmbătă: 10.00 – 18.00
duminică: 10.00 – 14.00
Intrarea este liberă pentru toate categoriile de vizitatori.