Publicat: 24 Octombrie, 2015 - 12:12
Share

În perioada 19-23 octombrie 2015, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni a derulat a doua ediţie a taberei de istorie, cultură şi civilizaţie românească - „Convergenţe culturale”, la care au participat un număr de 30 studenţi de la Facultatea de Istorie şi 10 studenţi de la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Stat din Chişinău, Scopul proiectului a fost acela de a promovarea interdisciplinaritatea, prin identificarea de arhetipuri culturale şi  fundamentarea cunoştinţelor participanţilor  despre valorile istorice, spirituale şi arhitecturale româneşti, în ideea  cultivării respectului faţă de acestea şi a asumării lor în viaţa profesională şi personală.
Studenţii din Republica Moldova s-au întâlnit cu studenţii de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism  „ Ion Mincu” din Bucureşti, au participat la la cursurile „Republica Moldova în contextul relaţiilor internaţionale actuale”, susţinut de lector univ. dr. Marian Ştefănescu, la sediul Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti şi „ Istoria diplomaţiei române” susţinut de Dan petre, directorul general al Institutului Diplomatic Român.
Studenţii basarabeni  au vizitat Senatul României, Muzeul Naţional de Istorie a României,  Muzeul Naţional Cotroceni, unde s-au  întâlnit cu consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Satului „Dimitrie Gusti. 
Participanţii la „Tabăra de istorie şi civilizaţie românească”  au fost primiţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, de către ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr care le-a înmânat diplome de participare. 
Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova. 
Între Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi Ministerul Culturii din Republica Moldova exista un protocol amplu de colaborare care cuprinde activităţi cultural-educaţionale, realizate în comun de cele două instituţii.