Publicat: 17 Ianuarie, 2018 - 12:37
Share

Proiectul modernizării Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului Judeţean Constanţa, care nu a mai fost refăcută din 1968, anul construirii spitalului, marchează încheierea primei etape a lucrărilor de renovare şi una dintre cele mai complexe, cea de demolare a vechii structuri şi de recompartimentare a spaţiului pe baza noii schiţe de arhitectură. Noua secţie, care va avea la final o suprafaţă utilă de 800 mp şi 26 de locuri, a intrat în faza a doua de construcţie, ce va include printre altele lucrări de compartimentare interioară, amplasare a instalaţiilor electrice şi de climatizare şi realizarea structurii metalice exterioare, care va permite montarea centralei de tratare a aerului. Proiectul este derulat prin parteneriatul Fundaţiei Vodafone România cu asociaţiile Inima Copiilor şi Dăruieşte Aripi.

După finalizarea lucrărilor, secţia va fi dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, inclusiv o soluţie de telemedicină ce va permite medicilor să monitorizeze copiii chiar şi din afara spitalului şi să transmită informaţii medicale vitale ori să organizeze video-conferinţe cu medici specialişti din alte spitale din România şi din străinătate. 

Bugetul întregului proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Finanţarea va fi asigurată prin campania naţională de strângere de fonduri organizată de asociaţiile Inima Copiilor şi Dăruieşte Aripi, iar Fundaţia Vodafone România va dubla suma strânsă din donaţii.

'Începem anul marcând un moment important al lucrărilor la Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul Judeţean Constanţa, cel mai amplu proiect finanţat în prezent de Fundaţia Vodafone România. Vom continua şi în 2018 să susţinem acest proiect, astfel încât noua secţie să fie realizată şi să funcţioneze după standardele moderne pe care ni le dorim, în beneficiul micilor pacienţi care vor primi îngrijire aici. Ne bucurăm să ne implicăm şi să folosim forţa tehnologiei, prin soluţia de telemedicină care urmează să fie implementată aici, pentru a creşte şansele acestor copii la supravieţuire', a declarat Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone România

În secţia de la Constanţa primesc anual îngrijire 1.000 de nou-născuţi cu probleme medicale, din judeţul Constanţa şi alte trei judeţe din sud-estul ţării: Tulcea, Ialomiţa şi Calaraşi. În această regiune, mortalitatea infantilă este cea mai mare din ţară şi de trei ori peste cea din Europa.

Secţia va dispune de instalaţii de gaze medicale, climatizare şi monitorizare individuală, incubatoare şi echipamente medicale de ultimă generaţie, mobilier specializat, spaţii speciale pentru părinţi, spaţii pentru personalul medical, pentru consilierea psihologică a părinţilor, precum şi săli de consultaţie.

După modelul proiectului de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde în 2013 a fost finalizată construcţia de la zero a unei aripi de spital, reprezentând cea mai mare finanţare de până acum a Fundaţiei Vodafone România, noua secţie de la Constanţa va fi dotată cu o soluţie de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini şi parametri medicali, în timp real şi urmărirea de la distanţă a semnelor vitale ale pacienţilor. Soluţia va fi cel de-al zecelea proiect de telemedicină implementat de fundaţie în România. Primul proiect de telemedicină din seria celor zece a fost realizat pe ambulanţele SMURD în 2005 şi a marcat la acel moment o premieră pentru ţara noastră.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga ţară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ şi www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociaţia Dăruieşte Aripi este o organizaţie non profit dedicată susţinerii acelor proiecte caritabile care pot aduce un real progres în tratamentul pacienţilor din sistemul public de sănătate românesc. Asociaţia îşi propune implementarea unor proiecte în domeniul medical, cu scopul de a îmbunătăţi şansele de vindecare şi supravieţuire ale pacienţilor. Daruieşte Aripi a construit în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa Secţia de onco-hematologie şi reumatologie pediatrică, dedicată diagnosticării, tratării şi monitorizării copiilor bolnavi din zona de Sud-Est a României. Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ şi https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi/.

Asociaţia Inima Copiilor există şi ajută copiii cu boli grave, în special cardiace, din 2006. Asociaţia a construit la Spitalul Marie Curie cele mai moderne spaţii medicale din sistemul public de sănătate: Centrul de Excelenţă pentru Cardiochirurgie (proiect în valoare de peste 3,5 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro strânşi şi investiţi de Inima Copiilor) şi Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi (un proiect de peste 2,1 milioane de euro realizat cu susţinerea Fundaţiei Vodafone România, la care asociaţia a contribuit cu peste 700.000 de euro), care va fi completată anul acesta cu prima bancă de lapte matern din România. Asociaţia a renovat la acelaşi spital secţiile de cardiologie şi neurochirurgie, a amenajat şi dotat sala de operaţii pentru neurochirurgie şi continuă să susţină, inclusiv financiar, secţiile construite şi zeci de mici pacienţi care au nevoie de ajutor. Mai multe detalii pe http://www.inimacopiilor.ro/ şi https://www.facebook.com/AsociatiaInimaCopiilor.

 

Tag-uri Nume: