Publicat: 1 Aprilie, 2012 - 15:05
Share

Duminică, 1 Aprilie, s-a încheiat Târgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, ediţia a XIII-a. Organizat de Radio România, în parteneriat cu Radio România Cluj, Târgul a adus în prim-plan actualitatea vieţii culturale şi editoriale în cele cinci zile cât a durat evenimentul, care s-a desfăşurat în perioada 28 Martie – 1 Aprilie într-un pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii din Cluj.
 
Dimensiunile Târgului la ediţia din acest an – 800 mp suprafaţa pavilionul expoziţional – la care se adaugă numărul de 78 de expozanţi şi cifra vizitatorilor recomandă ediţia din acest an a Târgului GAUDEAMUS ca fiind un record raportat la târgurile organizate până acum în Caravana GAUDEAMUS!
 
Peste 20 de evenimente culturale – întâlniri cu scriitori, lansări de cărţi şi audiobook-uri – au oferit publicului un contact viu şi direct cu protagoniştii vieţii culturale clujene. Scriitori şi universitari clujeni – Cornel Udrea, preşedintele de onoare al Târgului, Ovidiu Pecican, Ion Mureşan, Irina Petraş, Mircea Muthu, Aurel Sasu, Mircea Petean, Ioan-Aurel Pop, Radu Preda, Ion Pop, dar şi mulţi alţii – au participat, ca invitaţi sau ca moderatori, la evenimentele Târgului, într-o atmosferă de prietenie şi destindere intelectuală. Noutăţile editoriale ale ediţiei au ţinut capul de afiş al evenimentelor: lansarea Jurnalului lui Constantin Fântâneru, publicat de Editurile Eikon şi Comunicare.ro, prezentarea audiobook-urilor Emil Botta recită de la Dante la Eminescu şi Noapte din Andersen, cu versuri din creaţia târzie a lui Emil Botta recitate de marele poet-actor, publicate la Editura Casa Radio, lansarea în premieră a volumului de texte social-teologice Corupţia spirituală de Bartolomeu Anania, publicat la Editura Eikon, sau lansarea volumelor publicate recent la Editura Limes: Teritorii de Mircea Zaciu, Interviuri de Ion Pop, Catedrala din auz de Mircea Petean, Noua poezie nouă. O antologie de poezie română postmodernă de Dumitru Chioaru (coordonator), Deasupra şi dedesubtul cărţilor de Adrian Grănescu şi Istoria Bisericii Universale în date (6 î.Hr.– 1054 d.Hr) de Daniel Nicolae Vălean. 5
 
Conform monitorizării noastre, la momentul închiderii oficiale a Târgului, duminică, ora 12.00 peste 17.000 de persoane au vizitat Târgul GAUDEAMUS, care a continuat să fie deschis pentru public până la ora 14.00. 
 
Un foarte bun succes de public l-a avut expoziţia de fotografie Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului, care a oferit o perspectivă insolită asupra cărţii din perspectivă fotografică. Reunind 30 de creaţii originale semnate de Jean Marc Godès, expoziţia a fost şi o provocare şi o invitaţie la dialog pentru profesioniştii imaginii, artişti, graficieni sau fotografi.
 
Duminică, 1 Aprilie, ora 12.00, a avut loc ceremonia de decernare a Trofeelor GAUDEAMUS Cluj-Napoca. Au fost acordate următoarele premii:
Trofeele GAUDEAMUS (prin Votul Publicului): locul I: Editura EIKON; locul II: Editura NEMIRA; locul III: Editura HUMANITAS şi Editura ADEVĂRUL;
Cea mai râvnită carte a Târgului (prin Votul Publicului): volumul Corupţia spirituală. Texte social-teologice de Bartolomeu Anania;
Premiul Educaţia: Academia de Studii Economice din Bucureşti;
Trofeele Presei (prin Votul Publicului): secţiunea presă scrisă: cotidianul „Ziua de Cluj”, secţiunea TV: postul TVR Cluj; secţiunea radio: postul Realitatea FM. Deşi foarte numeroase, voturile primite de Radio România şi Radio România Cluj, organizatorii Târgului GAUDEAMUS, nu au fost luate în considerare.
Premiul Miss Lectura: domnişoara Ioana Vesa, studentă în anul III la Facultatea de Drept, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Cluj-Napoca.

Marele premiu pentru vizitatori al Tombolei GAUDEAMUS a fost câştigat de Mădălina Denisa Birău. Au mai câştigat premii: Eugen Benea, Carmen Lăpuşte, Andrei Bâcu şi Mircea Roşca. Premiile au constat în piese de mobilier şi au fost oferite de sponsorul Târgului, Augustin Trans.
 
Faza zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizat în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Cluj, a avut următorii câştigători: locul I – Ioana Bechet, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj-Napoca; locul II - Oriana Svedac, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Cluj-Napoca; locul III- Horea Rusu, Colegiul Naţional „George Bariţiu”, Cluj-Napoca. Câştigătorul locului I va participa la finala Concursului, care va avea loc cu prilejul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (21-25 noiembrie 2012, Bucureşti).
 
Invitaţii de nota 10 ai Târgului au fost olimpicii internaţionali clujeni care au obţinut medalii şi premii la concursurile internaţionale la diverse discipline: Radu Cristian Andreescu, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Cluj-Napoca, locul I la Olimpiada Internaţională de Limbă, comunicare şi literatură română, Greta Raluca Dădălău, clasa a VIII-a, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Cluj-Napoca, locul I la Olimpiada Internaţională de Limbă, comunicare şi literatură română, Deák Norbert, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Báthory István”, Cluj-Napoca, locul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa, Fülöp-Balogh Beatrix-Emöke, clasa a XI-a, locul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa,  Hegedüs Zsófia, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Báthory István”, Cluj-Napoca, Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa,  Kari Tamás Zsolt, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Báthory István”, Cluj-Napoca, Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa, Szász Tamás, Liceul Teoretic „Báthory István”, Cluj-Napoca, Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa, Takács Petra Renáta, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Báthory István”, Cluj-Napoca, Menţiune la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa, Alexandru Velea, clasa a VIII-a, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Cluj-Napoca, medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori.
Prin această iniţiativă, organizatorii Târgului GAUDEAMUS şi-au propus să promoveze performanţele de excepţie ale tinerilor clujeni şi să sublinieze valoarea şi competitivitatea învăţământului românesc, într-un context marcat de o profundă criză a valorilor în sistemul educaţional din România. Olimpicii au primit cărţi din partea editorilor şi premii-surpriză oferite de sponsorii Târgului, Farmec şi Shanghai Express.
 
 
Peste 3000 de volume au fost donate în cadrul campaniei „Cărţile se întorc acasă”, un proiect iniţiat de Radio România cu scopul de a sprijini bibliotecile publice cu deficit de aprovizionare de carte din mediul rural. Volumele donate vor fi direcţionate către următoarele biblioteci publice din aria de acoperire a Radio Cluj: Biblioteca Municipală Câmpia Turzii, Biblioteca Comunală din Măguri-Răcătău, Biblioteca Comunală din satul Cojocna şi Biblioteca din satul Luna, judeţul Cluj. Au venit în sprijinul iniţiativei noastre, alături de publicul vizitator, editurile Humanitas, Hasefer, RAO, Eikon, Fischer Internaţional, Cetatea de Scaun, Corint, Art, Herald, Curtea-Veche, Paralela 45 şi Fundaţia „Noi Citim”.
 
Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, ediţia a XIII-a, în cifre:
• 78 de expozanţi (edituri româneşti şi edituri străine reprezentate în România, agenţii de distribuţie de carte, instituţii culturale şi de învăţământ, companii multimedia) reuniţi în 49 de standuri;
• peste 20 de evenimente culturale
• 800 mp brut suprafaţa pavilionului expoziţional mobil
• peste 3000 de volume colectate în campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”
• peste 17.000 de vizitatori