Publicat: 27 Octombrie, 2017 - 09:28
Share

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS, informează un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică.
Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +50%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendință de scădere (sold conjunctural -24%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.
 
Potrivit estimărilor din luna octombrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +16%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). 
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).
În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +7%).