3 decembrie 2021

SĂ FIM ECO! Operațiunea ”Casa lună!” cu un plic de sare de lămâie

sarea de lamaie
Distribuie pe rețelele tale sociale:

 Operațiunea ”Casa lună!” cu un plic de sare de lămâie

Am părăsit aseară cel mai  frecventat loc din casă (bucătăria, doar nu vă gândeați la altceva) – bombănind: iar s-a depus calcar în chiuvetă. Azi dimineață, revenind pentru ritualul cafelei, șoc: chiuveta este de un alb strălucitor. Nici urmă de calcar. Hocus-pocus preparatus? Ha! M-am luminat: ”preparatus” egal sare de lămâie.

Problema se rezolvase peste noapte datorită unui mic ”accident gospodăresc”: lăsasem un lănțișor din argint la albit, într-o soluție de apă cu sare de lămâie – trucul ăsta îl știu de mult. Am vărsat apa, am clătit lănțișorul și am plecat. Sarea de lămâie rămasă pe fundul chiuvetei a lucrat în locul meu. Bingo!

Toxică-n bucătărie, vedetă-n gospodărie

Cu scuzele de rigoare pentru rima involuntară, trebuie să reamintesc ce ne tot spun specialiștii în alimentație: acidul citric – E330, sarea de lămâie – este un aditiv periculos pentru sănătate. Se pune lui pe seama o listă consistentă de afecțiuni, de la carii dentare, reacții alergice, probleme digestive și respiratorii, până la cancere. Riscul este asociat unui consum în exces. Dar de unde exces? Din alimentele procesate pe care le consumăm, fruntașe fiind conservele. Și din frumoasa noastră tradiție culinară: nici un gem, nici o dulceață, nici o peltea fără sare de lămâie! E conservantul ideal, știm de la mama, care știa de la mama ei, care știa de la străbunica și tot așa: sarea de lămâie are o istorie de peste o sută de ani.

Bun. Nu o punem în mâncare, dar nici nu o gonim din bucătărie. Dimpotrivă, o ținem la loc de cinste: este varianta ecologică și la un preț de nimic a detergenților pe bază de chimicale, când declanșăm operațiunea ”Casa lună!”.

Este campionul anticalcar 

  • Elimină depunerile de pe instalațiile sanitare

Chiuveta mea este clasică – fontă emailată. Dar sarea de lămâie curăță la fel de bine și calcarul depus în chiuvetele din aluminiu sau oțel inoxidabil. Este valabil, de altfel, pentru orice obiect sanitar: cadă emailată, baterie cromată de baie sau bucătărie, robinet, furtun de duș, closet, cabină de duș.

Cum procedezi? Uzi suprafața de curățat și presari sare de lămâie. După circa un sfert de oră clătești cu apă din abundență, ștergând totodată ușor cu buretele. Dacă pe alocuri calcarul se încăpățânează să nu cedeze, mai presari sare de lămâie și freci cu fața aspră a buretelui. Dispare garantat.

Îmi spun gospodine mai versate decât mine că și rugina poate fi scoasă cu sare de lămâie. Nu am verificat personal, așa că păstrez informația pentru orice eventualitate (care sper să nu apară!).

  • Curăță fierbătorul de apă

Câinele și pisica mea beau doar apă fiartă și răcită. Nu e un moft – au avut probleme la un moment dat din cauza apei de la robinet nefiltrate. Acum am eu o problemă: trebuie să curăț destul de des fierbătorul de apă în interior. Sărurile care se depun cedează foarte greu, chiar și frecând cu buretele pentru inox.

Am bombănit la fiecare operațiune, până când mi-am adus aminte de sarea de lămâie. Hai să încerc: torn apă (circa 2/3 din capacitate), adaug sare de lămâie (un plic mai mare, de 20 g) și apăs butonul de fierbere. Scurg toată apa și verific: au mai  rămas câteva fire de calcar, pe care le înlătur ușor cu buretele pentru inox. Clătesc temeinic și – misiune îndeplinită!

Am citit și recomandări mai vigilente: după ce ai clătit, să mai fierbi o dată apă curată, ca să nu mai rămână în fierbător nici un fir de calcar și de sare de lămâie. Nu am făcut așa, dar sună bine. La fel de bine ca sfatul de a ”muia” depunerile calcaroase foarte vechi punând apă cu sare de lămâie în fierbător cu vreo oră înainte de a porni fierberea.

  • Elimină depunerile din mașina de spălat

M-a învățat un instalator profesionist: o dată la câteva luni (în funcție de frecvența spălărilor), să curăț de calcar interiorul mașinii de rufe cu o soluție ecologică – doi litri de oțet sau câteva pliculețe cu sare de lămâie. Se toarnă în compartimentul pentru detergent și se pornește un ciclu complet de spălare. Ciclul minim, a spus el, cu tot ce înseamnă asta ca timp și temperatură a apei. Ulterior am văzut, în instrucțiunile altor clase de mașini de spălat, că se recomandă cicluri de peste 100 de minute, respectiv 95-100°C.

  • Curăță și fierul de călcat

Torni sare de lămâie dizolvată în apă în rezervorul de apă al fierului de călcat și apeși butonul de abur la temperatura maximă. Repeți de câteva ori doar cu apă curată, pentru a avea garanția că tot calcarul a fost eliminat.

Redă tinerețea argintului 

Bijuteriile, tacâmurile, vesela și toate obiectele din argint înnegrite de trecerea timpului își redobândesc strălucirea dacă sunt frecate cu sare de lămâie și/sau ținute într-o soluție concentrată de apă cu sare de lămâie (chiar și 12 ore, la nevoie).

Igienizează frigiderul 

Pereții, rafturile, cutiile de depozitare se curăță cu un burete moale, înmuiat în apa în care ai dizolvat sare de lămâie. Se împiedică astfel dezvoltarea bacteriilor, suprafețele rămân strălucitoare și aerul din frigider se primenește.

Prelungește viața florilor din glastră 

Câteva fire de sare de lămâie presărate în glastră, de fiecare dată când schimbi apa: împiedicând proliferarea bacteriilor, acidul citric păstrează prospețimea florilor tăiate.

Curăță petele de fructe de pe degete 

În plin sezon de preparare  a conservelor din fructe suculente, care lasă pete persistente pe degete, sarea de lămâie mediază între cele două laturi ale feminității: gospodina și cocheta. Cea dintâi se mândrește cu borcanele impecabil etichetate și ordonate în cămară. Cea de a doua se mândrește cu o manichiură impecabilă.

Cireașa de pe tort, nu-i așa?