Publicat: 20 Martie, 2018 - 17:10
Share

 Din țara lui Voltaire ne vine o știre-bombă: fostul președinte Nicolas Sarkozy este cercetat pentru nereguli în finanțarea campaniei electorale din 2007. La drept vorbind, lista faptelor cercetate este lungă dar nu are,cred, rost să o mai detaliez aici. Rețin ideea esențială: așadar în Franța, stat-fanion al Uniunii Europene,țara din care am învățat că trebuie să luăm lumină în materie de democrație și de justiție, este posibil ca un fost președinte să fie cercetat pentru a se ajunge la adevăr!Adică pentru a se stabili dacă a săvârșit sau nu una sau mai multe ilegalități, după care să își primească și pedeapsa.

 Presimt că unii cititori vor exclama cu pathos și cu foarte mulți decibeli: ,,carevasăzică, în Franța se poate și la noi nu?!’’ Cu referire directă la dosarele care îl privesc pe fostul președinte Traian Băsescu, dosare care zac bine-merci prin diverse seifuri și sertare. Ei bine, cu riscul de a-mi pune lumea în cap, răspund cu vice tare: nu, stimați oameni buni, nu asta este lecția pe care o avem de învățat de la francezi! După care voi dezvolta demonstrația fix în logica bancului clasic de la Radio Erevan. Deci( fiindcă fără acest ,,deci’’ nu se poate deschide nici-o discuție serioasă) nu este vorba despre faptul că noi trebuie să învățăm, de la francezi, ci…exact viceversa! Ei, francezii, trebuie să învețe de la noi!  Și asta pentru că mergând pas cu pas pe firul lucrurilor, vedem că, de pildă, Nicolas Sarkozy nu a ieșit cu mâinile legate în cătușe de la Poliția judiciară din Nanterre, unde, după cum v-am mai spus, fusese chemat fiind suspectat de finanțare ilicită a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007. Nu, el a fost plasat ,,en garde a vue’’,adică pus la dispoziția polițiștilor care fac ancheta. Judecați și dumneavoastră, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, păi anticorupție se mai poate numi asta?!...

 Fără doar și poate, cu totul și cu totul altfel ar fi stat treaba dacă și acolo ar fi operat binomul nostru carpato-pontico-dâmbovițean! Adică dacă în spatele polițiștilor din Nanterre s-ar fi aflat dacă nu un Florian Coldea și o Laura Kovesi, măcar un procuror Portocală sau alte cadre de nădejde de la unitatea de elită din Ploiești.

Și asta nu e totul-vorba spotului publicitar.

Citiți numai câteva declarații pe care personalități politice franceze le-au făcut asupra evenimentului și, după asta, cu siguranță îmi veți da dreptate. De exemplu, premierul Edouard Philipe, zice: ,,Nu am nici-un comentariu de făcut asupra procedurii judiciare’’, în vreme ce europarlamentara Nadine Morano, fost ministru, crede că ,, este de văzut dacă această garde a vue este justificată’’, după care  invită presa ,,să dea dovadă de prudență’’. Citești și nu îți vine să îți crezi ochilor. Ce fel de limbaj anticorupție mai au oamenii aceștia? Ce-i aia ,,este de văzut dacă’’? Dar ce, în limba franceză nu există vorbele ,,corupt ’’ și ,,penal’’?  Dar lasă că nici cu adversarii politici ai fostului președinte nu îmi este rușine. De exemplu,domnul Wallerand de Saint  Juste , după ce declară presei: ,,nu îl susțin pe Sarkozy’’ vine cu  următoarele vorbe:,,  dar faptul că în mass media curg informațiile despre această garde a vue mă îngrețoșează’’. Pentru ca Florien Philippot, președintele Patriots , în loc să trântească un categoric ,,huooo, jos corupții și clasa politică la închisoare!’’ se mulțumește să își exprime atitudinea civică doar prin câteva vorbe duioase:,,Adevărata chestiune este dacă există sentimentul că  persoanele instalate la L*Elysee de mai multă vreme sunt oamenii de care aveam nevoie în funcția de Președinte al Republicii’’. Și, cu asta, basta!

 În cazul acesta, vin și vă întreb:  mai putem să ne așteptăm, de la frații noștri francezi pe care îi credeam mari și tari întru ale democrației, la un marș de genul#rezist?! Nici pomeneală. Vedeți, prin urmare, dragi români, ce înseamnă să nu ai tu, societate civilă franceză, un Bădiliță sau un Mălin Bot? Ca să nu mai răscolesc prea mult cuțitul în rană făcând socoteala cât de eficientă era o eruopârâcioasă vulcanică și neînfricată de talia Monicăi Macovei?

 Acestea ar fi, în mare, motivele foarte solide pentru care contrazic, în mod public și categoric, pe oricine se va mai încumeta să mă convingă că noi, aici, în țara, tinerilor frumoși și liberi, avem nevoie să învățăm, de la francezi, ce e aia democrație consolidată, ce e aia justiție independentă și, mai ales, cum stă treaba cu lupta împotriva corupției. Hotărât lucru,în materie de anticorupție, ei, francezii au de învățat de la noi. Asta e situați și să nu ziceți, mai pe urmă, că nu v-am spus! 

Topic: 

Format: