22 ianuarie 2022

Să oprim distrugerea pădurilor Maramureşului!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conducerile guvernelor României de după 1989 nu au reuşit să facă ordine în sistemul silvic autohton, tăierile fără discernământ ale pădurilor îmbogăţind un număr restrâns de oameni şi cauzând prejudicii imense statului. În opinia mea, este evident că defrişările ilegale de păduri, un fenomen de nestăpânit, sunt cauzate, în principal, de permisivitatea legislaţiei din domeniu.

Pentru hoţii care prăduiesc fondul forestier naţional justiţia a decis, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, neînceperea urmăririi penale. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca după 1990 să fie tăiate peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, efectele fiind cuantificate în pagubele enorme produse comunităţilor locale: inundaţii devastatoare şi scurgeri de torenţi, care au distrus totul în calea lor.

Extrem de interesant şi dăunător este faptul că România raportează, în statisticile oficiale, mult mai multe păduri decât cele existente acum zece ani, deşi valoarea prejudiciilor produse de jaful lemnelor a ajuns la peste 5,7 milioane de euro.

Grav este că România riscă să rămână fără pădure, în următorii zece ani, potrivit unui recent studiu Greenpeace. Prestigioasa organizaţie a avertizat că în fiecare an dispar 28.000 de hectare de pădure şi în fiecare oră sunt retezate trei hectare!

Principalele soluţii împotriva defrişării sunt multiple, dar prioritară, consider eu, este modificarea legislaţiei. Un prim pas este educarea şi informarea oamenilor a căror decizii influenţează direct sau indirect soarta pădurilor. Educaţia trebuie promovată şi în rândul tinerilor, cei care, în funcţie de ce suprafeţe de păduri va mai moşteni România, vor trebui să fie responsabili de păstrarea lor peste generaţii.

Responsabilizarea generală se va putea face însă doar prin pedepse direct proporţionale cu prejudiciile despăduririlor, respectiv considerând infracţiunile silvice drept un atentat la siguranţa naţională. Modificarea Codului Silvic trebuie să prevadă sancţiuni adecvate efectelor devastatoare ale tăierilor de păduri, deoarece, în caz contrar, situaţia se va perpetua, va scăpa de sub control, şi în continuare nimeni nu va fi găsit vinovat.

Consider că instituţiile abilitate ale statului, atât cele judeţene, cât şi cele naţionale, trebuie să intervină urgent pentru a elucida mărturiile lucrătorilor silvici agresaţi (a se vedea cazul lui Florin Tăuţ, brigadier în cadrul Ocolului Silvic din comuna Poienile de sub Munte, conform investigaţiilor Recorder), astfel încât vinovaţii să fie drastic pedepsiţi, iar aceste fapte să nu afecteze imaginii turistice a Maramureşului.

Vicepreşedinte ALDE,
Cornelia NEGRUŢ