Publicat: 2 Noiembrie, 2018 - 14:15
Pentru anumite categorii de angajați

Guvernul va majora salariul minim de la 1 decembrie prin ordonanță de urgență, spun surse politice. Noua lui valoare va fi de 2.350 de lei, pentru cei cu studii superioare și 15 ani vechime. Acum, salariul minim brut pe economie este 1.900 de lei. 

Salariul minim brut urmează să crească, iar decizia care se va lua astăzi în coaliția de guvernare este ca această creștere să se aplice de la 1 decembrie, spun surse politice, a transmis Luiza Gireadă, pentru TVR. Inițial, reprezentanții guvernului voiau să aplice această creștere de la 1 noiembrie, însă patronatele au reacționat vehement, au spus că dacă se aplică această măsură într-un timp atât de scurt, companiile vor fi bulversate și nu vor avea bani pentru a da aceste salarii.

În urmă cu o săptămână, într-o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă, ministrul Muncii și cel al Finanțelor și reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor, aceștia nu s-au înțeles, pentru că patronatele voiau ca această măsură să se aplice de la 1 ianuarie, așa cum fusese stabilit inițial.

Salariul minim pe economie ar urma să crească la 2.080 de lei pentru toți, mai puțin pentru cei care au studii superioare sau cei care au vechime de 15 ani, care vor primi 2.350 de lei. Ordonanța de urgență care modifică Codul Muncii este acum în proces de avizare și, dacă se obțin avizele, va intra în ședința de guvern de peste o săptămână.

Dumitru Costin, președintele BNS: "Vocile din piață uită niște lucruri. Astăzi, 41% din totalul de contracte de muncă de pe piața muncii din România sunt încheiate pe salariul minim pe economie. 68% dintre angajați, în firme cu mai puțin de 50 de angajați, sunt plătiți cu salariul minim. Asta înseamnă că avem sute de mii de firme în România care au milioane de salariați care fac doar activități necalificate. Refuz să accept acest lucru. Este clar un comportament șmecheresc al mediului de afaceri, pe care îl utilizează din 2011, de când a dispărut CCM. În tot acest timp, angajatorii au avut grijă să șmecherească lucrătorii, continuând să-i plătească pe salariul minim ".

Tag-uri Institutii: