Publicat: 25 Ianuarie, 2014 - 09:53
Care salvează păduri

Cultivată de zeci de ani în Suedia, salcia energetică a fost adusă de opt ani și în România. Cu o perioadă de recoltare de trei ani de la plantare și cu o lipsă acută de biomasă în toată Europa, cultura de salcie energetică este una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agriculturii.

Acest lucru face ca în România să existe în prezent aproximativ 850 - 900 de hectare pe care crește salcie energetică. Alte câteva plantații, cu suprafețe ce variază de la 15 la 2.000 de hectare, sunt în curs de realizare. Spre deosebire de alte culturi de pomi, produsul final al salciei energetice nu este lemnul, ci tocătura. Benkő Sándor, directorul companiei care a adus salcia energetică în România, a explicat într-un interviu acordat Yahoo! News că tocătura este biomasă, care se folosește ca materie primă pentru fabricarea de brichete sau peleți sau se utilizează direct, în cazane automatizate care produc apă caldă.

Mai nou, tocătura este folosită de către marii consumatori, pentru centrale energetice în cogenerare, care produc curent electric și apă caldă. La o centrală de 10 MW sunt necesare aproximativ 100.000 tone pe an.

“În prezent, există o lipsă acută de biomasă la noi, dar și în toată Europa. Foarte multe fabrici s-au închis din lipsă de materie primă”, a spus directorul firmei din Miercurea Ciuc.

Costurile înființării unei plantații

Cei care vor să pornească un astfel de business trebuie să știe că plantarea unui hectar cu salcie energetică costă între 1.600 și 2.500 de euro, fără TVA, iar pentru o investiție rentabilă se recomandă o suprafață minimă cuprinsă între cinci și zece hectare.

Prețul unui butaș certificat este 0,08 euro fără TVA, iar necesarul pentru un hectar este de 14.000 de bucăți. Pentru plantare a mai puțin de trei hectare, prețul pe butaș crește, în funcție de numărul celor comandați.

“Costul realizării unui hectar diferă în funcție de starea terenului. Costurile le putem împărți în obligatorii, în care sunt incluse lucrările agricole, materialul săditor, chimicalele pentru ierbicidări și recoltarea după primul an, obligatorie în vederea formării tufei”, a explicat Benkő Sándor, adăugând că toate acestea se ridică la aproximativ 1.600 de euro/hectar.

Pe lângă costurile obligatorii, există și costuri posibile care apar numai în anumite situații.
Potrivit lui Sándor, în această categorie sunt incluse ierbicidările suplimentare, eventualele tratamente cu pesticide în cazul unei invazii de insecte sau necesitatea intervenției mecanice împotriva buruienilor.
Aceste costuri sunt estimate la maximum 900 de euro pe hectar.
Prima recoltă, după trei ani de la plantare
Prima recoltare a salciei mature se face în cel de-al treilea an de la plantare, după căderea frunzelor, în perioada decembrie-martie. Până atunci însă, plantația are nevoie de o primă tăiere obligatorie chiar după primul an.

“Această recoltare este o operație tehnologică. După această tăiere, în anul următor, se formează tufa. În primul an, pe o rădăcină sunt între unul și trei lujere, care cresc la 1-1,5 m înălțime. În această perioadă se dezvoltă sistemul radicular care va servi va plantației timp de 20-25 de ani. În urma tăierii după primul an, în anul următor, pe o rădăcină vor fi peste 10 bucăți de lujere, deci se formează o tufă”, a explicat directorul aceleiași firme, din Miercurea Ciuc.

Potrivit acestuia, după prima tăiere, salcia se poate recolta din doi în doi ani.

“La noi se recomandă recoltarea din doi în doi ani, pentru că în România avem o activitate vegetală cu aproximativ 1,5 luni mai lungă decât în Suedia, astfel obținem o tocătură de calitate mai bună decât la recoltarea anuală, respectiv lujere mai groase, material lemnos mai mult, iar costurile recoltării apar numai din doi în doi ani”, a adăugat Sándor.

Recolta în anul doi de viață a plantației este de aproximativ 70-75% din cea obținută după anul trei, când plantația este deja matură. În condiții normale, la maturitate, recolta anuală va fi de aproximativ 30 tone la hectar , în timp ce după anul al doilea, cantitatea obținută va fi de 20 de tone/hectar.

În ceea ce privește prețul cu care un producător poate să vândă tocătura, acesta este în prezent de aproximativ 40- 45 euro/ tonă, la o biomasă cu o umiditate de recoltare de 40 - 45%.

O parte dintre firmele care vând material săditor pentru înființarea plantației de salcie energetică asigură și piața de desfacere pentru produsul final.

Sfaturi pentru o afacere sigură

Întrebat ce trebuie să facă un antreprenor care se apucă de o afacere cu salcie energetică, pentru a avea succes, Benkő Sándor a venit cu câteva sfaturi. Iată care sunt acestea:

1. Inițial, să înființeze o plantație de salcie energetică împreună cu un antreprenor care știe ce înseamnă agricultura, căruia îi place să fie în câmp. Și asta pentru că în primii doi ani, salcia nu poate fi crescută de la distanță.

2. Fiind vorba despre un produs nou, antreprenorul trebuie să respecte recomandările celor care vând butașii.

3. Să aibă răbdare. Plantațiile nu sunt spectaculoase în primul an, dar din anul doi, dacă s-au respectat pașii tehnologici recomandați, devin frumoase, atractive și utile.

4. Să nu umble după butași ”chilipiruri” pentru că se vor păcăli, iar efectele se vor constata după trei - patru ani.

5. Dacă un vânzător promite lucruri ireale, precum o recoltă de 40 - 50 tone/ha/an fără să precizeze umiditatea tocăturii și totuși acestea li se par atractive, să încheie contracte cu garanții cu ofertantul respectiv, prin care să se asigure că în caz de fals, ofertantul să suporte paguba.

6. Salcia energetică este o plantă agricolă a cărei dezvoltare este influențată și de condițiile climatice, astfel că poate să fie ani foarte buni, dar pot fi și ani cu precipitații mai puține și rezultate mai slabe.