27 septembrie 2022

Salonul de Benzi Desenate Constanţa 2022, la final

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a organizat şi găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi Desenate de la Constanţa, ediţia 2022, activitate culturală realizată în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Asociaţia Bedefililor din România.

În cadrul evenimentului desfăşurat în perioada 13-15 august, în Piaţa Ovidiu a putut fi admirată expoziţia out-door „Frica în Istorie !”, care reuneşte lucrările realizate pentru Festivalul Internaţional de Benzi Desenate Istorice Braşov 2021.

Salonul de la Constanţa a constat într-o serie de activităţi, lansări de carte, vernisaje de expoziţii şi ateliere de bandă desenată destinate copiilor, evenimente care s-au bucurat de un real interes din partea publicului.

În prima zi a salonului, în frumoasă „Sală Pictată” a muzeului a avut loc deschiderea activităţilor, urmată de prezentarea volumului „Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate”, scenariu Marius Lestaru, benzi desenate – Puiu Manu. În continuare, istoricul Adrian Cioroianu şi-a prezentat ultima carte apărută, „Regele Ferdinand cel Loial”, un volum în care desenele îi aparţin aceluiaşi reputat artist Puiu Manu.

Acesta din urmă este o legendă vie a benzii desenate româneşti iar la venerabilia vârstă de 94 de ani continuă să lucreze şi are pe viitor numeroase alte proiecte. Personalitatea lui Puiu Manu a fost evidenţiată şi de autorul şi criticul de artă Dodo Nită, preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România.

Începând cu această primă zi a salonului, vizitatorii muzeului din Constanţa au putut admira două expoziţii, una la etajul I, cu lucrări semnate de Puiu Manu, iar cea de a doua, la parter, şi care a reunit lucrările unui artist din noul val, Octav Ungureanu.

Ziua a doua a adus o prezentare a artistului Octav Ungureanu, precum şi un prim atelier de bandă desenată, în cadrul căruia copii de diverse vârste au putu afla de la specialist câteva dintre tainele desenului de bandă desenată.

Atelierul pentru copii şi-a consumat un nou episod luni dimineaţă, 15 august, când copiii s-au jucat, au desenat şi şi-au expus chiar lucrările realizate.

În ultima acţiune a zilei, criticul Dodo Nită şi-a prezentat ultima carte, „Panorama benzii desenate româneşti”, un volum de excepţie care spune povestea acestui domeniu cultural atât de popular.

Salonul de Benzi Desenate de la Constanţa, ediţia 2022, s-a dovedit un eveniment de succes, care a atras interesul publicului larg, al copiilor, dar şi al adulţilor, cu toţii venind să admire şi să discute despre această artă.

Salonul de la Constanţa face parte dintr-o mai amplă acţiune a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, desfăşurată în cadrul proiectului cultural AFCN, P1943/ 04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Artevizuale, Sesiunea II/2022.

Sursa foto Muzeul de Istorie Naţională