Publicat: 11 Iunie, 2019 - 13:49
cu aparatură medicală vitală prematurilor

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalităţii infantile în România, a cărei rată menţine ţara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană. Este şi cazul Spitalului Municipal Medgidia, unde nou-născuţii sunt îngrijiţi în incubatoare cu o vechime mai mare de 10 ani, în condiţiile în care aici, numai în anul 2018, au fost înregistrate 1.100 de naşteri, dintre care 70 premature. Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România dotează secţia de neonatologie a spitalului cu aparatură modernă, ce constă într-o masă radiantă performantă în valoare de 10.000 de Euro.

Este cea de-a şaptea dotare pe care Organizaţia Salvaţi Copiii o face în judeţul Constanţa, în cadrul programului naţional de combatere a mortalităţii infantile.

În ultimii opt ani, Salvaţi Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 72.000 de copii.

"Naşterea în România continuă să fie discriminatorie, iar neşansa de a aduce pe lume un copil prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală vitală poate deveni o tragedie. Am văzut multe drame în maternităţile din ţară. De opt ani, Salvaţi Copiii s-a alăturat medicilor în salvarea prematurilor şi susţine cu aparatură medicală secţiile care au nevoie urgentă de echipamente. Este o responsabilitate pe care o împărtăşim cu partenerii şi susţinătorii noştri, care au înţeles că situaţia este cu adevărat urgentă. Contăm pe răspunsul acestora, ori de câte ori medicii ne cheamă în ajutor.", a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Ultimul proiect naţional guvernamental de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care unele aparate s-au defectat şi nu mai pot fi folosite.

"Dacă un copil foarte mic are probleme în menţinerea temperaturii normale a corpului, o masă radiantă îi poate oferi medicului posibilitatea de a efectua manevrele de reanimare fără a pune în pericol stabilitatea termică a acestuia. De aceea, masa radiantă primită de la Salvaţi Copiii şi Atlas Translogistics ne oferă oportunitatea de a trata optim prematurii la noi în maternitate. Pentru medici şi pentru prematuri, echipamentele medicale performante sunt vitale." a spus Dumitru-Eugen Agliţoiu, Manager Spitalul Municipal Medgidia.

Organizaţia Salvaţi Copiii va continua să atragă atenţia asupra efortului pe care îl depun medicii în salvarea vieţilor copiilor prematuri în cadrul Spitalului Municipal Medgidia, unde mai este nevoie, potrivit solicitărilor medicilor, de 2 incubatoare, o masă radiantă, un bilirubinometru, 2 monitoare, pătuţuri pentru nou-născuţi şi mese de înfăşat.

"Din dorinţa de a susţine cauza copiilor născuţi prematur, Atlas Translogistics vine în sprijinul acestora donând integral suma necesară achiziţionării unei mese radiante pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Municipal Medgidia. Donând acest echipament performant cu rol esenţial în salvarea prematurilor, dorim să contribuim la uşurarea muncii medicilor care au nevoie de aparatură modernă şi performantă pentru ca actul medical să se desfăşoare în condiţii optime şi la standarde înalte. De asemenea, ne dorim ca demersul nostru să fie urmat şi de alte companii, iar împreună să contribuim la scăderea ratei mortalităţii infantile din ţara noastră.", a declarat Marian Ion, Director General Atlas Translogistics.

Amalia Năstase, Ambasador al Campaniei de Reducere a Mortalităţii Infantile Salvaţi Copiii a vorbit despre virtuţile sociale ale implicării: "Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizaţiei Salvaţi Copiii România, pentru că m-a învăţat să ajut, să mă implic în cauza copiilor născuţi prematur. Fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toţi. Asta face mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit pe care fiecare dintre noi îl avem la îndemână."

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit

Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei la administraţia financiară de care aparţine cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informaţii despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.

*** Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. Salvaţi Copiii România şi-a asumat din 2010 o contribuţie importantă pentru reducerea mortalităţii infantile în România printr-un program amplu, naţional, desfăşurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.

Ştefania Mircea
Coordonator Program de Reducere a Mortalităţii Infantile, Salvaţi Copiii România

Tag-uri Institutii: