Publicat: 19 Aprilie, 2016 - 20:28

Salvați Copiii România a lansat proiectul Ora de net, un concept digital nou, adresat copiilor și tinerilor din România care au acces și utilizează internetul. Siguranța pe internet este predată de Alina Eremia, ambasadorul campaniei, iar printre susținători se mai numără cântărețul Andrei Leonte și vlogerii Zmenta și Anne-Marie Chelariu, care vin în sprijinul copiilor și tinerilor cu informații utile despre internet.

Ora de net este un concept educativ adresat nativilor digitali, dar și părinților și profesorilor, care pot găsi pe portalul www.oradenet.ro informații despre cum pot naviga în siguranță pe internet. Site-ul cuprinde o serie de resurse și instrumente pentru părinți, dar și pentru copiii de diferite vârste.

Ora de net vine în sprijinul utilizatorilor și cu două puncte de suport pentru situațiile de risc din mediul online, unice în România. Prin ctrl_AJUTOR, linia de consiliere online și telefonică privind neplăcerile întâmpinate online, copiii și tinerii pot beneficia de sfaturile utile ale specialiștilor noștri.

Conștienți de riscurile din spatele monitorului, am creat și linia de raportare esc_ABUZ, prin care se semnalează cazurile de conținut ilegal sau materiale înfățișând abuzuri asupra minorilor, care sunt analizate și transmise spre investigare autorităților competente.

Organizația Salvați Copiii își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 45% dintre copii afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 22% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceștia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale și 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime (Studiu Salvați Copiii, 2015).

'Prin Ora de net ne dorim să aducem conceptul de siguranță în mediul online mai aproape de zona educațională, atât de familiară copiilor. Considerăm că Ora de net este ora cea mai interactivă, la care toți copiii vor participa cu plăcere, fără absențe. Adăugăm acestui aspect și faptul că Salvați Copiii derulează mare parte dintre activitățile de prevenție și informare chiar în mediul școlar. Astfel, am creat acest spațiu virtual, unde copiii, dar și părinții, pot învăța alături de profesorii cool, apropiați generației lor, despre comportamentul constructiv în mediul online și despre interacțiunile de pe internet', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.

Ora de net reprezintă continuarea firească a proiectului Sigur.Info, derulat de Salvați Copiii în ultimii 8 ani în România, timp în care 180.000 de copii și 70.000 de părinți și profesori au fost incluși în diverse activități. În acest interval, consilierii Salvați Copiii au oferit sprijin în 3500 de cazuri reprezentând situații neplăcute întâmpinate pe Internet. Acest concept a fost creat, dezvoltat și implementat de agenția de digital Kubis Interactive.

'Mă bucur să fiu alături de cei de la Salvați Copiii România în acest proiect ambițios. Datorită activității mele profesionale, sunt mereu conectată la internet și la rețelele de socializare și de-a lungul timpului am asistat la acțiuni de cyberbullying, însă nu am știut până acum care este cel mai potrivit mod în care să reacționez. Ora de net are ca scop promovarea utilizării responsabile a internetului și ne învață cum să avem un mediu online mai sigur, unde să nu fim agresați și în care să ne putem dezvolta armonios', a spus Alina Eremia.