2 decembrie 2021

Sancţiuni mai mari pentru încălcarea Regulamentului activităţilor comerciale, în sudul litoralului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consilierii locali din Mangalia au adoptat, recent, un proiect de Hotărâre care reglementează desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă, în oraş şi staţiunile din sudul litoralului.

Astfel, prin modificarea HCL Nr.165/25.06.2020, operatorii economici care nu deţin autorizaţii de funcţionare şi nu au plătit taxa de amplasament vor fi sancţionaţi contravenţional cu amenzi minime, majorate de la 1500 la 2000 de lei, putându-se ajunge până la ridicarea autorizaţiei de funcţionare. În cazul în care sunt identificate amplasamente pentru care operatorul economic nu face dovada achitării taxei de ocupare a domeniului public, aceasta va fi încasată imediat, potrivit situaţiei din teren.

Cei în cauză au obligaţia să continue procedura de autorizare şi să suporte eventualele consecinţe legale, impuse de Regulamentul activităţilor comerciale şi serviciilor de piaţă. O altă modificare adusă actului administrativ este reprezentată de majorarea pragului minim de amenzi, de la 1500 la 2000 de lei, în cazul constatării unor contravenţii specifice tipului de activitate prestată.

În acest sens, desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică de către unităţile tip restaurant sau bar, fără a deţine autorizaţie de funcţionare, se sancţionează cu amendă de la 2000 lei la 2500 lei şi cu suspendarea activităţii comerciale până la autorizare.

Sancţiuni similare se aplică şi pentru activităţile recreative şi distractive, fără autorizaţie de funcţionare. În cazul unităţilor de tip hotelier, amenzile pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare ajung până la 2500 de lei, activitatea acestora putând fi suspendată, până la autorizare. Aceleaşi sancţiuni se aplică şi comercianţilor care nu îşi avizează autorizaţiile de funcţionare, în termenul prevăzut de reglementările legale în vigoare.