Publicat: 20 Septembrie, 2019 - 12:39
Share

Salvaţi Copiii România a decis accelerarea programului de dotare a maternităţilor din România, astfel încât tuturor nou-născuţilor să le fie asigurată şansa la viaţă. Organizaţia a donat aparatură medicală vitală secţiilor de terapie neonatală din trei localităţi din judeţul Suceava, în valoare totală de 28.730 de Euro.

În urma datelor centralizate şi a solicitărilor primite, Salvaţi Copiii România a decis dotarea suplimentară a:

- Secţiei de neonatologie a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc cu o lampă de fototerapie, un sterilizator de biberoane, un cântar pentru nou-născuţi, un taliometru, un aspirator de secreţii nazale şi patru paturi pe rotile cu saltele.

- Spitalului Municipal Fălticeni cu un incubator de terapie.

- Cabinetului Medical Dolheşti cu un analizor de hemoglobină, un analizor pentru diferenţierea celulelor albe din sânge, un analizor timp de coagulare, un cântar pentru nou-născuţi, un tensiometru şi un taliometru.

Aceasta este cea de-a şasea dotare pe care organizaţia Salvaţi Copiii o face în judeţul Suceava, echipamentele anterioare având o valoare toală de 112.000 de Euro.

Toate dotările au fost posibile şi datorită contribuţiei comunităţii locale care, fie în postura de societate comercială, fie în cea de persoană fizică, a donat prin SMS la 8844 cu textul SALVEZ, a participat şi a susţinut organizarea Maratonului Cetăţii Suceava 2018, ediţia a II-a şi a redirecţionat 2% din impozitul pe venit.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a precizat: "Dotarea maternităţilor din întreaga ţară este, din punctul de vedere al necesităţii, o prioritate vitală pentru România. Până ajunge şi o prioritate pentru politicile publice, e nevoie de acţiunea şi de solidaritatea noastră. Toţi nou-născuţii au dreptul la viaţă şi, de multe ori, aceasta depinde de un incubator, un ventilator de suport respirator sau de altă aparatură medicală necesară."

Până la sfârşitul anului, numărul maternităţilor dotate în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile, derulat de Salvaţi Copiii, se va ridica la 96, cu un total de 630 de echipamente.

Pentru a ne atinge şi anul acesta obiectivele, Filiala Suceava organizează, în data de 21 septembrie 2019, a treia ediţie a Maratonului Cetăţii Suceava. Cei care doresc să se alăture evenimentului se pot înscrie la una dintre curse pe www.maratonulcetatiisuceava.ro. Toţi cei care doresc să susţină cauza Salvaţi Copiii de dotare a maternităţilor cu echipamente medicale pentru nou-născuţi pot dona online pentru susţinerea echipei de alergători la https://salvaticopiii.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=9833.

Date de context

Ţara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri.

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte şi nu mai pot fi folosite.

Chiar dacă rata mortalităţii infantile a scăzut în România, în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 10 la mia de copii născuţi vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii furnizate de INS pentru 2018, în judeţul Suceava, rata mortalităţii infantile a crescut de la 7,1 în 2017, la 8,6 la mia de copii născuţi vii, în 2018.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 20% din impozitul pe profit

Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Pentru că viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi, Salvaţi Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menţionat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcţionată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri şi nu poate depăşi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.

 

Tag-uri Institutii: