25 octombrie 2021

Săptămâna Antifumat: Personalităţile din lumea culturală sibiană îndeamnă cetăţenii să renunţe la fumat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dumitru Budrala – Fondatorul şi Directorul Festivalului Astra Film, Ciprian Ştefan – Director Complexul Muzeal ASTRA Sibiu, Adrian Tibu – Manager Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu, Silvia Macrea – Manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu şi Ovidiu Dragoman – Manager al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu s-au alăturat campaniei „Renunţarea la fumat salvează vieţi”, organizată în Săptămâna Antifumat de către Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Ciprian Ştefan, Directorul Complexului Muzeal Astra transmite că a reuşit să renunţe la fumat fiindcă vrea să îşi vadă familia fericită, dar şi pentru a se bucura „sănătos de fenomenul ASTRA”: „Eu am ales acest drum şi nu am nici un regret. Adevărata putere este a celui care poate controla o astfel de decizie asumată şi implicit toate rigorile care se impun în astfel de cazuri. Am renunţat la fumat fiindcă vreau să mă bucur sănătos de fenomenul ASTRA şi apoi să îmi văd familia fericită”.

Silvia Macrea, Manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu mărturiseşte că trăieşte Ziua Mondială fără Tutun, 31 Mai, cu emoţie, ea însăşi fiind fumătoare. Conştientă că „fumatul nu este sănătos şi are efecte devastatoare asupra organismului uman” spune că răspunde unei provocări, aceea „de a nu fuma pentru cel puţin 24 de ore! Nu este uşor, dar nu este nici imposibil!”. Astfel, le propune sibienilor să renunţe împreună la fumat: „vă îndemn ca împreună să renunţăm la fumat, timp de o zi, de două zile sau zece zile, căci fiecare zi este un câştig pentru sănătatea noastră. Iar împreună, susţinându-ne reciproc, putem reuşi!”

Dumitru Budrala, Fondatorul şi directorul Festivalului Astra Film spune că este fost fumător şi îi îndeamnă pe sibieni să îşi ia un angajament cu ei înşişi, de renunţare la fumat, întrucât „categoric se poate” să părăseşti acest viciu.

Adrian Tibu, Manager Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu apreciază sănătatea, ca fiind „cel mai de preţ cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât şi a celor din jurul nostru”, considerând că „într-o lume tot mai fragilă, în care libertatea este tot mai des condiţionată de sănătatea fiecăruia dintre noi, descurajarea fumatului ar trebui să reprezinte o prioritate publică”.

Ovidiu Dragoman, Manager al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu consideră că „este mult mai uşor să eviţi ţigările de la început, decât să fii nevoit să renunţi”. De aceea, doreşte să transmită un mesaj tinerilor, pe care îi îndeamnă „să nu cadă pradă acestei dependenţe şi să evite expunerea chiar şi la fumatul pasiv, deoarece ne afectează la nivelul tuturor organelor corpului, inclusiv la nivel cerebral”.

Iată mesajele integrale transmise în Săptămâna Antifumat:

Dumitru Budrala, Fondatorul şi Directorul Festivalului Astra Film: Vă îndemn să vă luaţi un angajament faţă de dumneavoastră înşivă: Promiteţi-vă să renunţaţi la fumat!

În calitate de fost fumător, în anii ’90, pot să vă spun că renunţarea la tutun este posibilă. Cu voinţă, categoric se poate să scapi de acest obicei nociv şi totodată costisitor. Cred că este suficient să ne dăm seama cât de mult ne afectează fumatul atât sănătatea proprie, cât şi pe a oamenilor dragi din jurul nostru. Fiecare dintre noi este responsabil să acţioneze la timp pentru a-şi păstra sănătatea şi energia. Aşa că vă îndemn să vă luaţi un angajament faţă de dumneavoastră înşivă: Promiteţi-vă să renunţaţi la fumat!

Ciprian Ştefan, Director Complexul Muzeal ASTRA Sibiu:

Sibieni, vă recomand să renunţaţi la fumat, fiindcă puteţi face asta! Să fim sănătoşi!
Când fumam ţigări trăiam cu impresia că am timp de câştigat. Spre exemplu la unele discuţii în particular, aveam senzaţia că mai pot trage de timp fumând, până să dau un răspuns atent formulat. De fapt, în ceastă privinţă lucrurile stau exact pe dos – consider că pierzi din timpul tău dacă fumezi şi încerci să inhalezi tot acel fum. Eu, unul, îi felicit pe toţi cei care au avut curajul să renunţe şi să nu se lase apoi ispitiţi, fiindcă aici intervin multe alte aspecte, chiar şi de ordin psihologic. Sunt de părere că un astfel de test poate fi unul decisiv pentru propria viaţă. Eu am ales acest drum şi nu am nici un regret. Adevărata putere este a celui care poate controla o astfel de decizie asumată şi implicit toate rigorile care se impun în astfel de cazuri. Am renunţat la fumat fiindcă vreau să mă bucur sănătos de fenomenul ASTRA şi apoi să îmi văd familia fericită. Prin urmare, sibieni vă recomand să renunţaţi la fumat, fiindcă puteţi face asta! Să fim sănătoşi!

Adrian Tibu, Manager Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu: „Descurajarea fumatului ar trebui să reprezinte o prioritate publică!”

Sănătatea fiecăruia dintre noi reprezintă cel mai de preţ cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât şi celor din jurul nostru. Într-o lume tot mai fragilă, în care libertatea e tot mai des condiţionată de sănătatea fiecăruia dintre noi, descurajarea fumatului ar trebui să reprezinte o prioritate publică. Nu am fumat niciodată şi mă simt foarte bine aşa!

Silvia Macrea, Manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu:

Vă îndemn ca împreună să renunţăm la fumat, timp de o zi, de două zile sau zece zile, căci fiecare zi este un câştig pentru sănătatea noastră
În fiecare an, trăiesc ziua de 31 mai cu emoţii: căci este Ziua Mondială fără Tutun, iar eu, trebuie să recunosc, sunt fumătoare. Sunt pe deplin conştientă că fumatul nu este sănătos şi are efecte devastatoare asupra organismului uman. De aceea în 31 mai răspund provocării de a nu fuma pentru cel puţin 24 de ore! Nu este uşor, dar nu este nici imposibil! Aşa că vă îndemn ca împreună să renunţăm la fumat, timp de o zi, de două zile sau zece zile, căci fiecare zi este un câştig pentru sănătatea noastră. Iar împreună, susţinându-ne reciproc, putem reuşi! Mă bucur că la Sibiu, oraş ce respiră prin cultură, sunt promovate campanii menite să sensibilizeze populaţia cu privire la beneficiile renunţării la fumat. În calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, felicit Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pentru această iniţiativă şi mă alătur demersului de conştientizare a populaţiei Sibiului vizând pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate, atât pentru fumători, cât şi pentru cei din preajma lor.

Ovidiu Dragoman, Manager al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu: Este mult mai uşor să le eviţi de la început, decât să fii nevoit să renunţi

„Din păcate, renunţarea la consumul de tutun nu este un lucru simplu, odată ce se instalează obiceiul de a fuma. Eu însumi sunt fumător şi vă pot spune că, dacă aş putea să dau timpul înapoi, nu aş mai alege ţigara ca modalitate de relaxare. De aceea, doresc să transmit un mesaj tinerilor, pe care îi îndemn să nu cadă pradă acestei dependenţe şi să evite expunerea chiar şi la fumatul pasiv, deoarece ne afectează la nivelul tuturor organelor corpului, inclusiv la nivel cerebral. Este mult mai uşor să le eviţi de la început, decât să fii nevoit să renunţi.”

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat Săptămâna Antifumat cu ocazia Zilei Internaţionale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai. Acest eveniment doreşte să atragă atenţia populaţiei cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate. Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 Mai, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale şi locale, medici, precum şi personalităţi ale lumii culturale sibiene transmit mesaje antifumat, pentru a încuraja populaţia să renunţe la consumul de tutun.