7 decembrie 2021

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – ediţia 30: concert transmis LIVE pe calea undelor, de la Sala Radio

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După un an de pauză din motive pandemice, în 2021 SĂPTĂMÂNA INTERNAŢIONALĂ A MUZICII NOI – SIMN, eveniment extraordinar ce promovează creaţia muzicală contemporană, ajunge la ediţia aniversară cu numărul 30! Organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, manifestarea este realizată cu sprijinul Radio România, în calitate de co-producător.

În pregătirea evenimentului ce va avea loc în acest an la finalul lunii iunie, miercuri, 26 mai, de la 19.00, Orchestra de Cameră Radio prezintă un concert-avanpremieră cu trei lucrări semnate de creatori români contemporani.

Evenimentul va fi dirijat de VALENTIN DONI, care a desfăşurat o amplă activitate ca director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. În prezent, este dirijor permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. S-a perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa) şi a beneficiat de stagii la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille. În 2002, Guvernul Francez i-a acordat titlul de Cavaler în Arte şi Litere.

Seara va debuta cu Rondo-ul de noapte – pentru clarinet, ansamblu de alămuri, pian şi percuţie – de ADRIAN IORGULESCU (*1951), lucrare inspirată de o celebră pictură de Rembrandt, dar şi de periplul nocturn al gărzii civile formate din jupân Dumitrache, Nae Ipingescu şi „compania”, descris în „O noapte furtunoasă” (Caragiale). În ipostază solistică îl veţi aprecia pe EMIL VIŞENESCU.

Prim-clarinetist în orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Emil Vişenescu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a urmat studiile de masterat în Elveţia, în cadrul Hochschule fur Musik und Theater din Berna-Biel.

Concertul de la Sala Radio va continua cu Vivaldiana pentru flaut, clavecin şi orchestră de coarde, creaţie a maestrul clujean EDE TERENYI (1935-2020), ocazie de a-l aplauda pe cunoscutul flautist ION-BOGDAN ŞTEFĂNESCU (solist al Filarmonicii „George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.

Ultima lucrare a serii este prezentată în primă audiţie absolută: Himere pentru vioară şi orchestră de DOINA ROTARU (*1951), creaţie inspirată de admirabilele sculpturi ale lui Dimitrie Paciurea. Ca solistă o veţi asculta pe DIANA MOŞ (vioară).

În 2010, Diana Moş a câştigat bursa „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român pentru un stagiu la Cite des Arts în Paris şi este, din 2016, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.