Publicat: 18 Mai, 2016 - 12:07

Trei dintre formațiile muzicale Radio România — Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă și în acest an la 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi' (SIMN) — ediția 26 — derulată sub titlul 'Limits... and Beyond!' (Limite... și dincolo de ele!).

Organizată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, SIMN este cel mai important festival din țară dedicat creațiilor recente și ocupă deja un loc semnificativ în viața muzicală internațională. Director artistic al festivalului este compozitorul Dan Dediu.

'După douăzeci și cinci de ediții ale festivalului 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi', timp în care s-au succedat diferite opinii și mentalități de structurare ale programului artistic, cedând fie unor impulsuri reformatoare, fie unora conservatoare, aducând în prim-plan atât experimentalismul, cât și recuperarea tradiției muzicii contemporane, iată că este momentul realizării unei sinteze care să cuprindă, pe de o parte, cele mai importante și de succes tendințe ale concepțiilor de până acum, iar pe de altă parte — nevoia asumării unei inițiative inovatoare în plan internațional.' — afirmă organizatorii despre ediția 2016 a evenimentului.

Miercuri, 25 mai (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROșANU — dirijor șef permanent al Filarmonicii din Brașov, fondatorul și dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt — vă invită la primul eveniment special din 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi', derulat la Sala Radio.

Veți asculta patru lucrări semnate de compozitori români: Dan Buciu — Cristiane pentru orchestră, Liviu Dănceanu — SymConcertPhony, pentru trompetă și orchestră, Livia Teodorescu-Ciocănea — Mysterium tremendum pentru mezzosoprană și orchestră de cameră și Ulpiu Vlad — Sonorități și anemone III — concert pentru vioară, violoncel și orchestră de coarde — toate în primă audiție absolută!

În ipostază solistică îi veți aplauda pe SERGIU CÂRSTEA — trompetă, ANTONELA BARNAT — mezzosoprană, DIANA MOș — vioară și MIRCEA MARIAN — violoncel.

Cel de-al doilea concert programat vineri, 27 mai (19.00) la Sala Radio în cadrul 'Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi' este prezentat de Orchestra Națională Radio și de Corul Academic Radio (pregătit de CIPRIAN ȚUȚU), sub conducerea muzicală a lui GHEORGHE COSTIN, dirijor al Filarmonicii 'Banatul' — Timișoara.

Îi veți aplauda de asemenea pe pianistul SORIN PETRESCU, solist concertist al Filarmonicii 'Banatul' și membru al Trio-ului Contraste și pe EMIL VIșENESCU (clarinet), apreciat în turnee internaționale prezentate în Elveția, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia ș.a. Alături de două partituri semnate de doi apreciați compozitori români — Anatol Vieru (Simfonia a 5-a pentru cor și orchestră pe versuri de Eminescu) și Adrian Iorgulescu (Ipostaze I pentru pian și orchestră) — veți asculta în primă audiție românească creația Doinei Rotaru: Fragile II pentru clarinet și orchestră.

De altfel, ediția 2016 a evenimentului îi aduce în prim plan pe compozitorii români Anatol Vieru și Pascal Bentoiu, prin recuperarea unor capodopere ce se cuvin redimensionate și reinterpretate, așa cum afirmă organizatorii evenimentului.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.