Publicat: 28 Ianuarie, 2016 - 15:07
Share

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întâlnire de lucru cu Excelenţa Sa Doamna Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, care a fost însoţită de Hasna Tizaoui, prim-secretar în cadrul Ambasadei.
Principalul obiectiv al întrevederii a vizat stabilirea programului de lucru comun privind organizarea, la jumătatea lunii martie a anului viitor, a Săptămânii tunisiene la Bucureşti, eveniment complex, ce va aborda laturile: economică şi comercială, educaţional – academică şi culturală.
Componenta comercial – economică va include o expoziţie cu produse tunisiene, dublată de un forum de afaceri axat pe întâlniri B2B şi pe evidenţierea oportunităţilor ce pot fi valorificate de oamenii de afaceri din cele două ţări, îndeosebi în domeniul serviciilor, turismului, industriei de prelucrare a produselor agro-alimentare. Evenimentul nu se adresează doar specialiştilor, ci şi publicului larg, care va avea ocazia de a cunoaşte mai bine produsele tradiţionale tunisiene, cultura şi muzica acestei ţări.
Manifestarea, organizată de către Camera bucureşteană, în colaborare cu Ambasada Republicii Tunisiene la Bucureşti şi cu partenerii de la Camera de Comerţ şi Industrie Sfax, va constitui, în opinia preşedintelui CCIB, şi o excelentă oportunitate şi pentru identificarea unor parteneriate la nivelul unor instituţii de învăţământ superior din cele două ţări. O atenţie specială se va acorda laturii culturale, un concert de muzică clasică susţinut de artişti români şi tunisieni pe o scenă de prestigiu a Capitalei completând în mod fericit celelalte evenimente incluse în programul Săptămânii tunisiene de la Bucureşti.
Manifestarea – organizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la declararea independenţei Republicii Tunisiene – constituie o premieră pentru Camera bucureşteană şi va avea loc în contextul în care, potrivit strategiei de relaţii externe a CCIB, abordarea zonei de nord a Africii reprezintă o prioritate pentru 2016.
Din punct de vedere al schimburilor comerciale bilaterale, la 30 noiembrie 2015, Tunisia era a cincea piaţă de desfacere a produselor româneşti de pe continentul african, după Algeria, Maroc, Arabia Saudită şi Africa de Sud. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări rămâne în continuare modestă, 222,6 milioane USD, din care exportul românesc s-a cifrat la 158,4 milioane USD, iar importul la 64,2 milioane USD.