8 octombrie 2022

Şapte decenii de existenţă pentru Divizionul 146 Nave Minare-Deminare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Divizionul 146 Nave Minare-Deminare a organizat vineri, 30 iulie, în portul militar Constanţa, o ceremonie militară pentru a marca cei 70 de ani de la înfiinţarea „Divizionului 596 Dragaj”, precursorul actualei unităţi militare şi prima structură operativă a Marinei Militare destinată să asigure securitatea căilor de comunicaţii maritime, prin misiuni de dragaj în raioanele maritime din dreptul zona de responsabilitate de la Marea Neagră, în care au fost lansate baraje de mine în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cele şapte decenii de existenţă, la bordul dragoarelor de bază, puitoarelor de mine şi dragoarelor maritime ale divizionului, s-au format zeci de generaţii de ofiţeri, maiştri militari de marină, subofiţeri şi soldaţi gradaţi profesionişti, care au dat dovadă de profesionalism prin participarea la numeroase exerciţii şi aplicaţii, atât naţionale, cât şi multinaţionale, alături de militarii statelor membre NATO sau Parteneriatului pentru Pace.

O nouă pagină din istoria divizionului a fost scrisă, în anul 2020, la preluarea comenzii grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2). Timp de şase luni, comanda a fost asigurată de la bordul navei-comandant, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. An de an, marinarii militari din cadrul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare arborează cu mândrie drapelul NATO la catarg şi reprezintă România ca parte a grupării navale NATO SNMCMG-2, pentru a îndeplini angajamentele naţionale asumate alături de celelalte state Aliate.

Cu prilejul aniversării a 70 ani de la înfiinţare, conducerea Statului Major al Forţelor Navale transmite aprecierea sa pentru profesionalismul, competenţa şi responsabilitatea de care dă dovadă personalul Divizionului 146 Nave Minare-Deminare şi urează acestuia multă sănătate, putere de muncă şi realizări deosebite, atât în plan personal, cât şi în activitatea profesională!