Publicat: 13 Octombrie, 2012 - 13:56

Câteva mii de pelerini au participat aseară la Pelerinajul 'Calea Sfinţilor' pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iaşi. Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil au fost purtate pe umeri de preoţi, în glasul clopotelor şi al sunetului de toacă. S-au intonat troparele celor doi sfinţi şi s-au rostit ectenii în dreptul Bisericii 'Sfântul Andrei' şi a Mănăstirii 'Sfinţii Trei Ierarhi' din Iaşi. Numeroşi oameni de la mai multe parohii din Iaşi au aşteptat trecerea sfintelor moaşte cu lumânări aprinse.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, au fost purtate aseară în procesiune pe străzile Sf. Andrei, Palat şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pelerinajul a pornit de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, în glasul clopotelor şi al toacei. În faţă au mers tineri ascoreni îmbrăcaţi în costume naţionale, urmaţi de cei care purtau pe umeri prapuri, cruci şi felinare. La acest eveniment duhovnicesc s-au alăturat şi un grup de monahii de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iaşilor care au ţinut în mâini lumânări aprinse. Au urmat cei 60 de slujitori ai sfântului altar, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Teofil şi cea a Sfintei Cuvioase Parascheva.

În urma celor doi sfinţi au mers Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Antonie, Arhiepiscop de Borispil, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu Episcopul Huşilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ieşenii au aşteptat trecerea precesiunii cu lumânări aprinse de o parte şi de alta a străzilor.