Publicat: 29 August, 2018 - 10:56
Share

Şapte membri CSM îi cer directorului SRI, Eduard Raul Hellvig, să transmită Consiliului protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară şi să urgenteze desecretizarea documentului. Prezentăm scrisoarea:

Director al Serviciului Român de Informaţii

Stimate Domnule Director,

Având în vedere interesul public manifestat în legătură cu protocoalele încheiate de instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti cu Serviciul Român de Informaţii, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a solicitat tuturor instituţiilor judiciare să îi remită spre consultare, până la finalizarea procedurilor de declasificare, toate protocoalele în cauză.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General au înaintat de îndată protocoalele solicitate, chiar dacă la acel moment nu erau încă declasificate.

Inspecţia Judiciară, deşi a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituţie care a refuzat în mod nejustificat să îl comunice Consiliului, cu toate că documentul i-a fost solicitat în două rânduri, la datele de 27.03.2018, respectiv 12.04.2018.
Dată fiind importanţa pe care această instituţie o are în arhitectura sistemului judiciar prin prisma atribuţiilor legale care i-au fost încredinţate, implicând răspunderea disciplinară a magistraţilor judecători şi procurori şi respectarea de către aceştia a normelor deontologice,

Subsemnaţii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm public Serviciului Român de Informaţii transmiterea către Consiliu, de îndată, a protocolului încheiat între Inspecţia Judiciară şi Serviciu, comunicarea stadiului procedurii de desecretizare şi urgentarea acesteia. 

judecător Mihai Andrei Balan

procuror Cristian Ban

judecător Andrea Annamaria Chiş

procuror Florin Deac

judecător Mihai Bogdan Mateescu

procuror Nicolae Andrei Solomon

procuror Tatiana Toader 
Bucureşti, 29.08.2018

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: