Publicat: 16 Ianuarie, 2018 - 17:17

Participarea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, la cea de-a şaptea rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 16 ianuarie 2018, la Varşovia, alături de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din Ministerul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, la cea de-a şaptea rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia. Delegaţia poloneză a fost condusă de Bartosz Cichocki, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Tomasz Szatkowski, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

Discuţiile cu partea polonă au permis trecerea în revistă a unor teme de actualitate şi interes reciproc, oficialii celor două state subliniind nivelul excelent al relaţiei bilaterale şi reconfirmând relevanţa Parteneriatului Strategic româno-polonez în actualul context de securitate.

Pe linie NATO, a fost evidenţiată importanţa continuării implementării depline a măsurilor decise la Summit-ul NATO de la Varşovia, o atenţie specială continuând a fi acordată de către România şi Polonia măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic. În acest sens, cele două state vor continua coordonarea strânsă în perspectiva Summit-ului aliat din vara acestui an, fiind indicată în context utilitatea formatelor de dialog bilateral, dar şi a celor regionale, precum formatul Bucureşti (B9).

De asemenea, partea romană a evidenţiat alocarea a 2% din PIB pentru apărare, conform angajamentului asumat la Summit-ul NATO din ţara Galilor.

În contextul continuării, pe parcursul anului 2017, a procesului susţinut de consolidare a rolului UE în domeniul securităţii şi apărării, schimbul de opinii a vizat direcţiile prioritare de acţiune în plan european, în special instrumentele financiare şi formulele de cooperare intensificată care permit îndeplinirea unor obiective mai ambiţioase în domeniul apărării. În acest sens, a fost salutată lansarea cooperării permanente structurate (PESCO), fiind subliniată importanţa principiilor transparenţei, solidarităţii, şi abordării echilibrate, precum şi a complementarităţii cu NATO în derularea acestei iniţiative.

Totodată, în cadrul consultărilor au fost analizate aspectele de interes în plan regional, cu accent asupra situaţiei din Ucraina, precum şi a evoluţiilor din zona Marii Negre, in special din Peninsula Crimeea. 

De asemenea, au fost trecute în revistă priorităţile actuale şi de perspectivă în cadrul OSCE, cele doua părţi convenind asupra unei cooperări mai strânse pe teme de interes reciproc in domeniu.
Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009. Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că România şi Polonia asigură mare parte din frontiera externă a Uniunii Europene şi NATO. 
Formatul de dialog pe teme de securitate include reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai MAE şi MApN. Prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez la nivelul secretarilor de stat/adjuncţilor miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Varşovia, în perioada 1-2 martie 2012, fiind urmată de mai multe runde de consultări: Bucureşti (3-4 octombrie 2012), Varşovia (14-15 martie 2013), Bucureşti (23-24 aprilie 2014), Varşovia (29 ianuarie 2015) şi Bucureşti (13 septembrie 2016).

 

Tag-uri Nume: