Publicat: 25 Iunie, 2013 - 18:21
Opinie lansata la seminarul organizat de Fondul Roman de Contragarantare si revista Finantistii

Potrivit preşedintelui FNGCIMM, Aurel Şaramet, IMM-urile trebuie să-şi schimbe modelul de business, mai important chiar decât în cazul băncilor, firmele din această categorie fiind o necesitate absolută în economie. Declaraţia a fost făcută, marţi, de directorul FNGCIMM la seminarul organizat de FRC şi Finantiştii.

"Ştim cu toţii că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei şi asta o declară Europa, America, România, numai că în România cele mai multe boli din ultima vreme sunt de coloana vertebrală. Ar trebui să facem o analiză mai atentă cu privire la acest aspect. Despre IMM-uri vorbim ca despre o necesitate absolută, însă instrumentele în sprijinul lor sunt puţine şi la rândul lor ele s-au obişnuit doar să să se plângă", a afirmat Şaramet la un seminar pe tema garantării şi contragarantării creditelor.

El a arătat că nu se întrevede nicio măsură în zona schimbării modelului de business al IMM-urilor, absolut necesară şi mai importantă decât în cazul băncilor.

"Avem în România IMM-uri şi cu 240 de salariaţi şi cu 40 milioane euro cifră de afaceri, sunt câteva. Şi sunt IMM-uri, chiar dacă băncile le tratează diferit, dar 90% din IMM-uri sunt cu salariaţi sub 10 şi sub 150.000 - 200.000 de euro cifră de afaceri. Trebuie să decidem dacă le analizăm separat sau nu, dacă sunt creatori de locuri de muncă sau nu şi, pe cale de consecinţă, dacă trebuie susţinuţi şi cu ajutorul cui", a spus Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM a punctat că majoritatea creditelor pentru IMM-uri înseamnă restructurări, ceea ce este bine, dar şi refinanţări, aspect mai puţin bun, întrucât semnifică "fuga unui client de la o bancă la alta fără suplimentări de credite".