30 septembrie 2022

Sărbătoarea Deltei continuă la Muzeul ASTRA!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 16-17 iunie o nouă serie de ateliere interactive aflate sub egida programului Comunităţi în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediţia a VI-a. În cadrul atelierelor se vor confecţiona îmbrăcăminte, podoabe, obiecte decorative şi de uz casnic, aparţinând comunităţilor de ucraineni şi lipoveni, în special din satele Pardina, Letea, Caraorman, Sfiştofca şi Mila 23. Activităţile se vor desfăşura în cadrul gospodăriei de pescar lipovean din Mahmudia, judeţul Tulcea, vizitatorii fiind invitaţi să participle efectiv la realizarea pieselor.

„Ucrainencele din Letea se găteau cu mărgele albe roşii-portocalii sub formă de perlă şi salbe de bănuţi din argint. Foarte rar aveau podoabe din aur. Ca cercei se purtau, din când în când, nişte inimoare ascuţite, cu tortiţe, din argint. Cele mai multe bijuterii le purta fata în ziua nunţii, acea diademă de argint pe cap, cu floricele neapărat albe, mărgeluţe şi flori creponate. Şi domnişoarele de onoare aveau o cordeluţă, mai simplă, dar cu flori făcute din hârtie creponată şi colorată. Verighetele se făceau la un bijutier din sat, simple, din argint. Salba de bănuţi de argint arăta un anumit statut material al miresei şi era folosită doar în ziua nunţii. În afară de nuntă, doar la hore mai purtau femeile bijuterii. Ştiai la horă cine e măritată după baticul de pe cap (numit cosinka) şi mărgelele de la gât. În unele cazuri, cu aceste bijuterii, femeile bătrâne erau chiar şi înmormântate.”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.

Pentru a evita căldura şi pentru a putea participa cât mai mulţi vizitatori, programul atelierelor va fi între orele 16-19. Se recomandă participarea publicului matur întrucât se folosesc ace mari, bolduri, foarfeci de croitorie, etc.

INFO TEXT: Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Sursa foto Muzeul ASTRA