29 septembrie 2022

Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 22-29 aprilie o serie de activităţi cu profil piscicol şi gastronomic în cadrul evenimentului Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a. În acest sens, la Muzeul ASTRA vor fi în aceste zile doi pescari lipoveni din Delta Dunării, Cătălin Mihail şi Valentin Agache, care vor prepara mâncăruri specifice satelor de pescari din Dobrogea de Nord.

Totodată, aceştia vor pescui cu setca şi vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, iar pe malul lacului îi vor învăţa pe vizitatori cum să pescuiască sau cum să facă o undiţă.

„Lipovenii din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari, aşa cum este Mila 23. Dăm câteva exemple de preparate: peşte prăjit, saramură, ciorbă şi chiftele de peşte. Înainte de asta, pescarii lipoveni vor pescui în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele şi pe lacurile din Delta Dunării, dar şi cu instrumentarul arhaic din dotare. Totodată, îi vor învăţa pe copii veniţi în vizită cum să pescuiască, iar de Florii se va găti peşte în trei locaţii din muzeu. Cuptorul de pâine cu plită de la Gospodăria de pescar din Mahmudia, judeţul Tulcea, va fi pus în funcţiune, respectând tehnici tradiţionale, aşa cum sunt lipiturile de pământ galben şi alte reparaţii care se fac anual. Aici se vor prepara prescuri, după o rânduială atent reprodusă de pescari şi muzeografi deopotrivă”, a declarat Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA.

Toate activităţile Sărbătoarea Deltei, ediţia a V-a, sunt cuprinse în Comunităţi în Muzeul ASTRA, un program care an de an readuce în atenţia publicului comunităţile arhaice, multietnice din Delta Dunării.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorităţi pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

INFO TEXT: Camelia Repede, muzeograf Muzeul ASTRA
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu