3 decembrie 2021

Sărbătoarea din prima zi a lunii mai, este cunoscută sub mai uzitata titulatura de „Ziua Internațională a Celor ce Muncesc”.

Istoric1 Mai
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Apariția tradiției de a sărbători ziua de întâi de mai este asociată cu evenimentele care au avut loc în Chicago în secolul al XIX-lea. La 1 mai 1886 au început în orașul american mitinguri și demonstrații la scară largă ale muncitorilor, care cereau de la angajatorii lor introducerea unei zile de lucru de opt ore. Acțiunea s-a încheiat în ciocniri cu poliția. Pe 3 mai, la uzina lui Cyrus McCormick, poliția a deschis focul asupra lucratorilor, ucigând cel puțin doi muncitori. Pe 4 mai, la un protest din Piața Haymarket, un provocator a aruncat o bombă asupra poliției, care a răspuns trăgând in mulțime.

În iulie 1889, Congresul de la Paris, la propunerea delegatului francez, Raymond Lavigne, în solidaritate cu muncitorii din Chicago, a decis să organizeze demonstrații anuale ale muncitorilor la data de 1 mai.

La 1 mai 1890, sărbătoarea a avut loc pentru prima dată în Austrio-Ungaria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, SUA, Norvegia, Franța și Suedia. În Marea Britanie, pe 4 mai, același an, principalul slogan al demonstrațiilor a fost cererea pentru o zi de lucru de opt ore.

Ziua Muncii este sărbătorită,  în mod normal, cu demonstrații de masă și mitinguri pentru justiție socială și de muncă, festivități și concerte.

Ciprian Pop