13 august 2022

Sărbătoarea minorităţii sârbe din România, Ziua Sveti Sava

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Sveti Sava, sărbătoarea minorităţii sârbe din România

Sărbătoarea minorităţii sârbe din România, Ziua Sveti Sava, deşi marcată şi anul acesta în plin val pandemic, ceea ce ne limitează, într-o anumită măsură manifestările organizate cu acest prilej, rămâne la fel de importantă pentru compatrioţii noştri etnici sârbi şi pentru societatea românească.

Istoria de câteva secole a minorităţii sârbe pe pământ românesc marchează un capitol cu multiple valenţe, prin numeroase exemple de reprezentanţi ai etnicilor sârbi care s-au remarcat în domeniile culturii, învăţământului, literaturii, spiritualităţii, ştiinţei şi sportului, sau au luptat ca nişte adevăraţi eroi, umăr la umăr cu românii, în cele două conflagraţii mondiale din prima jumătate a secolului trecut. Născuţi pe pământ românesc, şi-au păstrat şi astăzi identitatea de limbă, cultură şi credinţă, simţindu-se însă parte a acestui spaţiu al bunei convieţuiri interetnice şi interreligioase.

În România contemporană, apartenenţa la o minoritate etnică se bucură de recunoaşterea firească în orice societate democratică, prin egalitatea de drepturi şi de şanse stipulată de Constituţie. Binele oricărei minorităţi alături de care trăim înseamnă şi binele întregii societăţi, iar un catalizator important în acest context este respectul reciproc în relaţiile interetnice şi faţă de valorile, patrimoniul cultural şi tradiţiile fiecărei comunităţi.

Promovarea dialogului intercultural reprezintă o preocupare activă a Guvernului, iar acest lucru se reflectă din plin prin multitudinea iniţiativelor organizate şi susţinute prin intermediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi al Ministerului Culturii, dedicate inclusiv minorităţii sârbe din România. Zilele Culturii Sârbe la Timişoara – un proiect cultural de anvergură dedicat sârbilor din Banat, ajuns anul trecut la a XVI-a ediţie – sau apariţia unui album cu monumente închinate de comunităţile locale eroilor din cele două războaie mondiale, printre care s-au numărat şi etnici sârbi, contribuie nemijlocit la consolidarea punţilor culturale şi interumane cu compatrioţii noştri de etnie sârbă.

Cu ocazia sărbătorii patronului lor spiritual, Sf. Sava, le urez „La Mulţi Ani” minorităţii sârbe din România şi tuturor sârbilor!

Nicolae-Ionel Ciucă,
Prim-ministru al României