Publicat: 14 Octombrie, 2013 - 20:08
Share

Catedrala Mitropolitană din Iași și-a sărbătorit, luni, ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată pe B-dul Sfântul Ștefan Cel Mare de Înaltpreasfințitul Apostolos Daniilidis, Mitropolit de Derkos și Exarh al Bosforului Traciei, înconjurat de un sobor de 22 ierarhi din țară și străinătate.

În cuvântul rostit la acest eveniment, Înaltpreasfințitul Mitropolit Apostolos a transmis mesajul Sanctității sale Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului: „Amintitul smerit și învățat Patriarh Partenie a adunat un sinod local, aici, la Iași, în care a fost aprobată traducerea greacă a mărturisirii de credință a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului. Personalități importante și istorice provenite din Fanar s-au stabilit în regiunea frățiilor voastre având aici o deosebită lucrare. Conducători ai Moldo-Vlahiei au întărit viața monahală în Sfântul Munte, dar și în Constantinopol unde sunt pomeniți până astăzi drept ctitori. Artele sfintele, ca de exemplu cântarea psaltică prin care aducem laudă lui Dumnezeu este o valoare comună atât a Constantinopolului, cât și a României”.

În continuare, Preasfințitul Ignatie, Episcop de Larisa din Patriarhia Antiohiei, a rostit un cuvânt de învățătură prin care a făcut un apel la rugăciune pentru pace în întreaga lume: „Vă rugăm și ne rugăm de la Sfânta Parascheva și de la Sfântul Simeon ale cărui sfinte moaște sunt aici să ne ajute să avem pace atât în țara noastră, cât și în toată lumea. Mai ales să avem pace în țara noastră Siria și în Liban, în toată zona și în toată lumea. Această zonă care suferă de mai mult de doi ani o criză morală foarte grea, război în care mulți oameni sunt uciși și răpiți”.

Evenimentul a fost încheiat de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei care a spus: „Mesajul acestei sărbători cu acest întreit dar oferit nouă de Împărăția lui Dumnezeu este acela să menținem legătura cu Dumnezeu și cu sfinții Săi, să avem dragoste între noi, să avem îngăduință și iertare în relațiile dintre oameni. Icoana aceasta întreită, Maica Domnului pe de o parte, Sfânta Parascheva și Sfântul Simeon pe de altă parte, nu ne adresează decât un mesaj fundamental și unitar, și anume să avem grijă de cele două bogății cu care Dumnezeu ne-a înzestrat: credința noastră în Sfânta Treime și familia din care facem parte. În afară de Dumnezeu nu avem nimic mai bogat, mai adânc, mai puternic și mai frumos pe pământ decât familia din care facem parte”.

La eveniment au participat peste zece mii de credincioși din întreaga țară.