17 septembrie 2021

Sârbii din Kosovo ies în stradă după atacurile albaneze

Serbia Kosovska Mitrovica
Distribuie pe rețelele tale sociale:
În partea de nord a orașului Kosovska Mitrovica , cu populație sârbă , luni seara, cetățenii au ieșit la protest pașnic din cauza creșterii naționalismului și a atacurilor sporite ale albanezilor, relatează portalul Kossev .
Biroul guvernului sârb pentru Kosovo și Metohija a raportat, la 2 iulie, că un grup de albanezi au atacat un adolescent sârb lângă orașul Vucitrn din Kosovo, i-au smuls crucea și l-au bătut sever, după care a fost internat. Tatăl victimei în vârstă de 13 ani a depus o plângere la poliție în autoproclamata republică Kosovo până la găsirea făptașilor.

Atacurile asupra sârbilor din Kosovo au crescut, spune Belgradul
Câteva zeci de sârbi kosovari au desfășurat luni seara cu un steag național de la monumentul prințului Lazăr Kosovsky din centrul nordului Kosovska Mitrovica până la podul peste râul Ibar, împărțind orașul în părțile nordice sârbești și sudice albaneze.

„Acțiunea noastră a fost cauzată nu de un incident separat, ci de tot ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Toate au fost îndreptate împotriva comunității sârbe din Kosovo, de la începutul anului au fost 70 de atacuri”, spun protestatarii.

El a cerut organizațiilor internaționale din Kosovo să nu mai emită declarații politice cu privire la respectarea drepturilor omului și „să intre direct în situația de pe teren”.
„Atunci vor vedea că naționalismul albanez este acum în creștere – arde din ce în ce mai puternic”, a declarat reprezentantul sârbilor kosovari.
Ciprian Pop