Publicat: 26 Martie, 2015 - 16:43
Share

'Noile reguli propuse de Comisia Europeana pentru productia bio pot aduce un sprijin însemnat pentru micii fermieri si pot ajuta unele state (precum România) sa-si valorifice potentialul urias în conversia de la agricultura conventiona la la bio, dar e nevoie de mentinerea exigentei controalelor si de promovarea beneficiilor acestor produse în rândul consumatorilor', a afirmat Daciana Sârbu în cadrul interventiei sustinute la Bruxelles în Comisia de Agricultura din Parlamentul European.

'Vreau sa multumesc Comisiei pentru ca în sfârsit permite certificarea de grup pentru micii fermieri, care oricum sunt depasiti de birocratia exagerata', a subliniat eurodeputata PSD. Daciana Sârbu a salutat propunerea Comisiei, care va aduce reguli mai clare privind productia bio, subliniind ca Uniunea Europeana trebuie sa valorifice oportunitatea oferita de interesul crescut al consumatorilor pentru produsele bio si sa tina cont de performantele pe care le-ar putea realiza unele tari membre (o trimitere directa la România):

'Cererea pentru produse bio este în crestere atât la nivel european, cât si la nivel mondial. Unele tari europene au un potential uriaș în conversia de la agricultura convenționala la bio, însa acest potențial trebuie să meargă mana în mână cu deschiderea de noi piețe și cu promovarea valorii adăugate și beneficiilor acestor produse asupra sănătății'.

Eurodeputata a adăugat ca UE trebuie sa valorifice acest potential inclusiv în negocierile acordurilor comerciale care sunt în derulare (SUA si Japonia).

Daciana Sârbu a criticat însa intentia Comisiei de a elimina controalele efectuate anual, ele urmând sa se realizeze pe baza de risc. Pentru că oamenii să cumpere cu încredere produse bio, controalele trebuie întărite, nu slăbite, a atras atenția deputată europeană: 'Vreau sa subliniez ca încrederea consumatorilor în produsele bio trebuie sa fie consolidata, mai ales prin efectuarea de controale regulate, nu pe baza de risc, dar si prin stabilirea de reguli clare privind etichetarea'.

Prin noile reglementari se introduc si limite maxime referitoare la rezidurile neintentionate de pesticide, iar în cazul în care limitele sunt depasite, produsul nu poate fi etichetat bio.

Propunerea de regulament abroga regulamentul initial din 2007, regulamentul precedent nefiind capabil sa tina pasul cu evolutia rapida a sectorului bio si cu cerintele consumatorilor. Piata de produse bio a crescut de 4 ori la nivel mondial, din 1999, iar la nivelul UE, suprafata cultivata cu culturi bio s-a dublat.

Biroul de Presă PSD