Publicat: 27 Iulie, 2015 - 12:38
Share

'Șarpele' este ecranizarea nuvelei fantastice cu același titlu a lui Mircea Eliade, în regia lui Viorel Sergovici. La granița dintre vis și realitate, dintre descoperire și pasiune stau actorii Ilinca Goia, Cătălina Mustață, Victoria Cociaș, Mircea Rusu, Gheorghe Dinică și călăuza lor, jumătate călugăr, jumătate corupător — Claudiu Bleonț.

În 'Șarpele', un grup de vilegiaturiști iau parte la o petrecere organizată într-un conac boieresc, undeva la țară. Grupul se deplasează la o mânăstire din apropiere pentru a continua petrecerea. Întâlnirea cu Andronic (Claudiu Bleonț) va schimba cursul firesc al lucrurilor, el implicându-i pe eroii povestirii într-o practică magică și profund erotică.

Aceasta nu este prima oară când Viorel Sergovici abordează proza fantastică a lui Mircea Eliade. A mai făcut-o și în 1992 cu 'Domnișoara Cristina', adaptare care i-a adus premiul APTR. De această dată, cu 'Șarpele', a obținut premiul UNITER pentru Teatru TV în 1996.

Mircea Eliade este unul dintre scriitorii români ale cărui nuvele împletesc narativul cu fantasticul, realul cu transcedentalul. Putem vorbi aici despre o narațiune a devenirii erotice, în care șarpele poate căpăta oricare dintre semnificațiile atribuite sale de-a lungul timpurilor. El poate fi un 'semn al renașterii, al infinitului și al dedublării. Așezat la originea oricărei cosmogonii, șarpele este considerat un animal lunar, fertilizator și regenerator.

Fiind epifanie a lunii, șarpele controlează ritmul vieții și devenirea feminină. Spirit al adâncurilor, reprezentând forțele necontrolate ale naturii, el este cunoscător al secretelor, izvor de înțelepciune. Legătura magico-religioasă cu apele îl asociază ploii fertilizatoare (Șarpele cu pene este un simbol al norilor și al curcubeului.). Șarpele care-și înghite coada sugerează veșnica prefacere a morții în viață și a vieții în moarte, infinitul. Prototip al roții zodiacale, emblema transformării continue a materiei, simbol al lumii limitate, prin evocarea imaginii cercului el este, de asemenea, obstacolul de care se lovește omul în căutarea absolutului.'

(http://roxana-aurora.blogspot.ro/2010/04/jocul-aparentelor-in-sarpele-de...)

Această multitudine de sensuri se concretizează în substanța magică a imaginii lui Viorel Sergovici Jr, care dezvăluie o lume a umbrelor și a impalpabilului, în care nimic nu este ceea ce pare, iar dorință și imaginația se contopesc fără sforțare. Atmosfera mistică este întregită de muzica lui Adrian Enescu, compusă special pentru film.

Filmul este propus spre difuzare în cadrul programului UNITER 25, prin care Casa de producție TVR omagiază împlinirea a 25 de ani de la înființarea UNITER. 'Șarpele' a primit premiul Galei UNITER pentru Teatru TV ediția 1995/1996, asemeni 'Mesagerului', o altă ecranizare după Mircea Eliade, în regia Constantin Dicu, difuzat cu câteva săptămâni în urmă (premiul UNITER pentru Teatru TV 1993/ 1994).

Peste o lună, în 31 august, vă invităm să vizionați o altă adaptare premiată: 'Aerisirea', scenariul Iosif Naghiu și Silviu Jicman, regia artistică: Silviu Jicman (premiul UNITER pentru Teatru TV 1996/1997).

Totodată, chiar pe 27 iulie se împlinesc trei ani de la dispariția regizorului și operatorului Viorel Sergovici, despre care George Banu scria în august 2012: 'părea indisociabil de profesiunea/artă să, ajungând să constituie, parcă, un fel de ființă hibridă: omul și aparatul. Atent fără a fi maniac, precis fără a fi prețios, el căuta imaginea justă. O imagine care să-l satisfacă fără ca el să se vadă, căci, tandru, aproape de viață și de oameni, el voia să le înregistreze discret trecerea prin lume.' (Observatorul Cultural, 2012, August, Numărul 635, George Banu, 'IN MEMORIAM. Viorel Sergovici,operatorul discret')

'Șarpele' la TVR 2 — luni, 27 iulie, ora 20:10, și în reluare vineri, 31 iulie, ora 00:35

ȘARPELE,

După Mircea Eliade

Adaptare: Adriana Rogovski și Viorel Sergovici

Distribuția: Claudiu Bleonț, Gheorghe Dinică, Mitică Popescu, Ilinca Goia, Mircea Rusu, Victoria Cociaș, Alexandru Jitea, Cătălina Mustață, Tomi Cristin

Ilustrația muzicală: Adrian Enescu; scenografia decor: Dumitru Georgescu; imaginea: Viorel Sergovici jr., redactor: Doina Teodoru; regia: Viorel Sergovici

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCȚIE TVR.