Publicat: 11 Mai, 2015 - 09:43
Share

Elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit sase medalii (doua medalii de aur dintre care o medalie de aur cu punctaj absolut, trei medalii de argint si o medalie de bronz), la a 49-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie 'D. Mendeleev', desfasurata în perioada 3 — 10 mai, la Erevan.

Medaliile de aur au fost obtinute de Dumitru Calugaru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul National 'Tudor Vladimirescu' din Târgu Jiu si Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Ambii performeri au fost laureati cu aur si la editia precedenta.

Medaliile de argint au intrat în posesia urmatorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a/Colegiul National 'Mircea cel Batrân' din Constanta), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a/Colegiul National 'Vasile Alecsandri' din Galati) si

Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a/Colegiul National 'Alexandru cel Bun' din Gura Humorului).

Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pana, elev în clasa a XII-a la Colegiul National 'Mihai Viteazul' din Ploiesti.

Competitia presupune parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice si una practica/experimentala, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima proba teoretica a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 sectiuni incluse: chimie fizica, stiintele vietii, chimieanorganica, chimie organica si chimie analitica.

La editia curenta a Olimpiadei Internationale de Chimie 'D. Mendeleev' au participat 95 de elevi din 15 tari.