Publicat: 7 Mai, 2018 - 18:40
Share

Peste un milion de capace de PET-uri au fost colectate de copiii din judeţul Satu Mare în vederea realizării unui tablou care ar putea ajunge în Cartea Recordurilor, a declarat, luni, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, în carul unei întâlniri cu profesorii implicaţi.

Programul "Milioane de capace, milioane de zâmbete" a început în luna decembrie a anului trecut, fiind implicate în total 95 de şcoli şi grădiniţe.

"În perioada aprilie-mai, toţi participanţii la acest program au avut ca şi sarcină, după ce colectează capacele deşeurilor din PET, să realizeze tablourile de dimensiunea de 2,5 m lungime şi înălţime 1,25 metri, în suprafaţă de 3,125 mp, având în vedere că au primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean imaginile din poveştile populare. Vom măsura lungimea panourilor, vom prezenta numărul de capace colectate în cadrul programului, cantităţile ca şi greutate, aceasta cere Cartea Recordurilor. Până la această dată, respectiv pe o perioadă de trei luni, s-au colectat 1,1 milioane de capace, având o greutate de aproximativ două tone. Deci oamenii se străduiesc să facă faţă cerinţelor, luptăm ca să ajungă judeţul Satu Mare în Cartea Recordurilor. Condiţiile de a intra în Cartea Recordurilor România este de a realiza cel mai lung panou mozaic, care nu s-a realizat până acum în România", a spus Bekessy.

Urmează ca în data de 5 iunie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, panourile realizate de fiecare şcoală să fie unite într-un singur tablou uriaş.

Inspectorul şcolar Leontina Ghit, responsabilă cu învăţământul preprimar, a declarat că programul este unul foarte important deoarece educă elevii.

"Acţiunea este importantă pentru că aduce comunităţile împreună. Este un proiect care pune împreună grădiniţele cu şcolile, este poate cel mai mare proiect în care şcoala cu grădiniţa lucrează efectiv. Este important pentru preşcolarii care vor merge la şcoală şi să vadă în ce constă munca cu colegii mai mari. Apoi din punct de vedere al educaţiei ecologice este foarte important pentru că copiii prin acţiunea proprie conştientizează practic impactul pe care poate să îl aibă deşeurile diverse, în cazul de faţă deşeurile provenite din capace de plastic asupra mediului, şi mai ales cum pot ei să schimbe în mod creativ şi să valorifice capacele printr-o activitate practică şi utilă, iar prin anvergura evenimentului de asemenea este important pentru că arată că uniţi suntem capabili să facem lucruri remarcabile", a declarat Leontina Ghit. 

Tag-uri Nume: