27 iunie 2022

„Scanând războiul nevăzut al Cubei cu CIA”, documentar prezentat la televiziunea cubaneză

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Una dintre cele mai mari lovituri date de Havana Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, atât de mare încât a fost total redusă la tăcere în acea țară, a avut loc în 1987, când 27 de presupuși agenți ai agenției americane de spionaj au apărut public, relevanduse pentru mediile locale faptul că, în realitate erau colaboratori ai securității cubaneze.
Timp de aproape 20 de ani, ei s-au prefăcut să întreprindă acțiuni clandestine împotriva Havanei în timp ce, în realitate, ei erau cei care, de fapt, se infiltraseră  în CIA, familiarizându-se cu metodele sale operaționale, cu tehnologia sa modernă și cu planurile sale împotriva Cubei.
Unul dintre ei, dr. Eduardo Sagaró, acumulează mai mult de jumătate de secol de experiență medicală, ultimii 30 de ani la spitalul pediatric Juan Manuel Márquez din Havana, de unde s-a pensionat.
Timp de aproape 10 ani a trebuit să răspundă la întrebări despre o gamă tot mai largă de interese ale CIA, pentru care i s-au oferit mijloace speciale de comunicare pentru a primi și a transmite direct mesaje secrete.
La 76 de ani, el dezvăluie exclusiv către agenția Prensa Latina și pentru realizatorii documentarului detalii despre cum a dezinformat Washingtonul, după ce a fost „recrutat” de ofițerii CIA în timp ce se afla într-o misiune medicală în Mozambic și în alte țări africane.
RĂZBOIUL SUBVERSIV
În afară de informații despre lucrătorii cubanezi din Mozambic, americanii erau foarte interesați de prezența Cubei în Africa și de pozițiile așa-numitei „Linii frontale”, care grupa mai multe țări africane împotriva regimului apartheidului din Africa de Sud, a declarat fostul medic.
De mare interes era prezența militară cubaneză în Angola, numărul combatanților și echipamentelor și situația medicală a trupei. Au încercat chiar să monteze un program radio pentru a demoraliza trupele.
Dr. Sagaró, care a participat la mai multe misiuni medicale și conferințe mondiale de diferite specialități științifice, a subliniat că i s-a cerut insistent detalii despre posibilele măsuri ale Ministerului Sănătății Publice din Cuba împotriva bolilor contagioase.
El a evidențiat un interes special suspect pentru vaccinarea împotriva hepatitei B, impactul conjunctivitei hemoragice, dengue, starea epidemiologică a țării, situația celor infectați și a spitalelor.
Într-un contact avut cu legătură să din CIA în Mexic, a fost întrebat despre boala Lassa, descrisă pentru prima dată în acel oraș din Nigeria, un virus cauzat de o anumită specie de șoareci care, din fericire, nu există în Cuba, a spus el.
În Spania, în 1987, în cursul altei întâlniri, chiar m-au întrebat care va fi răspunsul la posibila sosire a SIDA în Cuba. Nu au dat detalii, dar întrebarea mi s-a părut a avea intenții periculoase și criminale, a spus el.
RĂZBOIUL BIOLOGIC
Alți experți au documentat „războiul biologic” al CIA împotriva Cubei pentru a provoca, de la începutul Revoluției, boli la oameni și în agricultură, cu care știința medicală cubaneză a trebuit să se confrunte cu un cost ridicat.
Cea mai gravă, în 1981, a fost o epidemie de dengue hemoragic care a afectat peste 344 de mii de cubanezi și aducând moartea a 158, inclusiv 101 copii.
În același an, a apărut un focar de conjunctivită hemoragică, cauzat de agentul patogen enterovirus 70 care, potrivit Biroului panamerican de sănătate, nu a fost niciodată prezent în Caraibe.
Printre efectele asupra agriculturii se numără, în ani diferiți, așa-numitul virus Newcastle, care a provocat sacrificarea a peste un milion de păsări de curte; Pesta Porcină, care a provocat eliminarea a 500 de mii de porci; hemoragie virală la iepuri și boli la bovine.
La fel, rugina trestiei de zahăr, mucegaiul albastru de tutun, fâșia de frunze negre de banane, boli care afectau boabele de cafea și afidul negru de citrice, printre altele, care au afectat și culturile mari de cartofi și orez.
INTERESUL AMERICAN  PENTRU TOT
CIA și-a extins activitatea de spionaj în practic toate sferele țării.
Ofițerii americani ai CIA l-au interogat pe Dr. Sagaró pe subiecte atât de diverse precum sprijinul Cubei pentru Argentina în timpul Războiului din insulele Falkland, sprijinul său pentru insurgența din El Salvador, prezența cubaneză în  Granada și relațiile Cubei cu Uniunea Sovietică și cu restul taberei socialiste .
Au vrut să știe cum Cuba a interferat cu posturile de radio anticubanexe Radio și TV Martí, a spus el.
Medicul cubanez, care a fost supus mai multor măsuri de control, inclusiv cu detectorul de minciuni, de către CIA, a povestit cu emoție momentul în care, alături de alți 26 de cubanezi, i s-a acordat medalia „Eliseo Reyes”, cea mai înaltă distincție acordată de securitatea cubaneză, fapt care atesta că, ceea ce au făcut ei a constituit, fără îndoială,  o lovitură devastatoare pentru planurile Statelor Unite de atunci.
A fost, de asemenea, o puternică denunțare la nivel mondial a actelor subversive de la Washington, o veste extraordinară, care a fost însă ascunsă de presa americană.
Mulți ani mai târziu, analistul american Brian Latell, autorul unei cărți critice cu privire la procesul cubanez, a recunoscut totuși profunzimea infiltrarii în CIA și profesionalismul măsurilor de contracarare cubaneze, citând oficiali ai acelei agenții în sensul că „nu s-a mai întâmplat așa ceva înainte ”.
Până atunci – citatul continuă, i-am subestimat foarte mult cubanezii. Nu ne-am imaginat niciodată că mica Cubă ar putea organiza un serviciu de informații de talie mondială.
În această privință, dr. Sagaró a reflectat că, în realitate, CIA a avut încredere orbește în tehnologia sa înaltă și în banii săi, dar a minimizat valoarea ființei umane, a subestimat omul, credințele sale, ideologia și patriotismul său. (Ciprian Pop, adaptare după materiale apărute în aceste zile in presa cubaneză)