27 octombrie 2021

Scandal de proporții în Polonia vizând achiziția de aparate de respirat mecanic

aparate de respirat
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spionajul polonez a fost responsabil pentru achiziționarea nereușită a 1.241 aparate de respirat de la un… traficant de arme, un scandal care a precipitat demisia ministrului polonez al Sănătății și care, potrivit fostului șef al serviciilor de informații, demonstrează „rușinoasa incompetență a serviciilor de la Varșovia”.

Cazul aparatelor de respurat a fost dezvăluit săptămâna trecută  în mass-media poloneză, cu date despre modul în care statul a contactat un dealer de arme și a plătit aproximativ 34 de milioane de euro pentru a obține 1.241 aparate de respirat, dintre care doar au primit 200, la începutul pandemiei.

În materialele publicate de Gazeta Wyborcza și Rzeczpospolita, se face trimitere la un raport încă nepublicat al Biroului Superior de Audit al Ministerului Sănătății din Polonia, unde se spune că serviciile de spionaj și-au schimbat raportul asupra companiei E&K, sondat ca posibil furnizor de materiale sanitare pentru Varșovia..

Compania respectivă a fost considerată „negativă” în evidență, dar fără niciun motiv aparent a devenit „pozitivă”, iar guvernul a dat aprobarea negocierilor pentru a cumpăra aparate respiratorii de la aceștia. Colonelul Grzegorz Malecki, fost șef al serviciului de spionaj polonez, a declarat că își asumă responsabilitatea pe care o poate avea în acest caz și asigură că, în opinia sa, „acesta este cel mai mare scandal din ultimii 30 de ani” cu implicarea structurii pe care o conduce.

În primăvara anului 2020, când toate țările europene concurau pentru a cumpăra rapid aparate de respirat de pe piața internațională, Polonia a apelat la compania E&K, deținută de Andrzej Izdebski, care în trecut fusese implicat în comerțul ilegal de arme și a cărui companie era inclusă pe lista neagra de Statele Unite.

E&K a fost de acord să furnizeze 1.241 aparate de respirat pentru aproximativ 45 de milioane de euro și a solicitat cu 34 de milioane în avans ca garanție, dar a ratat datele stabilite pentru livrare din aprilie pentru echipamente și a livrat doar 200 de aparate de respirat.

Deși compania lui Izdebski a rambursat guvernului polonez aproximativ 14 milioane de euro, s-a produs un scandal care a precipitat demisia ministrului sănătății de atunci, Lukasz Szumowski, și a adjunctului său.

Scandalul care a declanșat acest caz a fost urmat de acuzații reciproce între Ministerul Sănătății și Agenția de Informații, care și-a declinat responsabilitatea în materie, susținând că raportul său despre compania de arme a fost întotdeauna negativ.

Izdebski, care susține că, în trecut, a lucrat cu serviciile secrete poloneze în perioada comunistă și recunoaște că a participat la contrabanda de arme în timpul războiului din spațiul ex-iugoslav din anii ’90, susține că nu a predat aparatele respiratorii pentru că acestea fuseseră deja cumpărate de alți actori de la furnizorul sau între timp.

El a adăugat că, în prezent, firma controlata de acesta, deține încă peste 400 dintre aceste echipamente care ar fi sosit ulterior, actualmente  stocate într-un aeroport și că este dispus să le doneze Statului polonez.

foto promed

Ciprian Pop