Publicat: 29 Noiembrie, 2020 - 00:17
Share

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe din Muntenegru a anunțat declararea drept “persona non grata” a Ambasadorului sârb la Podgorica, Vladimir Bozovic.

Ministerul sârb al Afacerilor Externe l-a declarat sâmbătă pe Ambasadorul muntenegrean la Belgrad, Tarzan Milosevic, “persona non grata” ca răspuns la o acțiune similară a guvernului de la Podgorica.

"În legătură cu declararea Ambasadorului Republicii Serbia în Muntenegru, Vladimir Bozovic, persona non grata, Ministerul Afacerilor Externe din Serbia a acționat pe baza de reciprocitate", potrivit comunicatului diplomației de la Belgrad.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe din Muntenegru l-a declarat pe ambasadorul sârb la Podgorica, Vladimir Bozovic, “persona non grata” pentru „amestec în afacerile interne ale Muntenegrului, comportament și declarații incompatibile cu standardele acceptate de muncă diplomatică”. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Muntenegru, ambasadorul sârb „a numit parlamentul de la Podgorita ca fiind ilegal a exprimat rezerve cu privire ‘”la liberul arbitru” al poporului muntenegrean in legătură cu independența țării. Ministerul Afacerilor Externe al Muntenegrului a menționat că ambasadorul Bozovic „a umilit Parlamentul Muntenegrului, care, la 29 noiembrie 2018, a adoptat o rezoluție de anulare a deciziei Adunării de la Podgorica, care a abolit suveranitatea Muntenegrului, atunci cand teritoriul sau a fost anexat de Regatului Serbiei, iar regele Nikola Njegos Petrovic a fost dat jos de pe tron”….evident, asta se intampla in 1918.

„După o îndelungată ingerință în afacerile interne ale Muntenegrului, comportamentul și declarațiile incompatibile cu standardele acceptate de desfășurare a activității diplomatice, după numeroase avertismente scrise și verbale despre inacceptabilitatea unei astfel de conduite, ambasadorul Bozovic a numit ieri parlamentul muntenegrean de la Podgorica ca “nelegitim si illegal”, comentând unirea Muntenegrului cu Serbia din 1918, motiv pentru care acesta va trebui sa ne paraseasca teritoriul, semnalează partea muntenegreana.

Ciprian Pop