Publicat: 3 Iunie, 2014 - 20:56
Share

Arhiepiscopia Romano-Catolică, reprezentată de monseniorul Ioan Robu, a anunţat, marţi, că a depus plângere penală la DNA împotriva mai multor angajaţi ai Primariei Capitalei, pe motiv ca acestia refuză punerea în executare a hotărârii prin care desfiinţarea Cathedral Plaza a devenit obligatorie pentru Primărie.

Arhiepiscopia Romano-Catolica a depus plangere la DNA impotriva angajatilor Primariei Capitalei care "urmaresc lasarea fara efecte a sentintei de demolare a Cathedral Plaza". 

Arhitectul sef Gheorghe Patrascu, directorul executiv Adrian Iordache si seful de la juridic sunt acuzati de constituire de grup infractional organizat. Sorin Oprescu a dispus desfiintarea turnului inca din septembrie. Demolarea costa 7,4 milioane euro.

Arhiepiscopia Romano-Catolica si aparatorul acesteia, Casa de Avocatura "Birsan, Popescu si Asociatii", condusa de avocatii Ofelia Birsan si Mugur Popescu , care au castigat procesul in urma caruia Primaria Municipiului Bucuresti a fost obligata sa demoleze turnul "Cathedral Plaza", au organizat, marti 3 iunie 2014, o conferinta de presa pentru a informa opinia publica despre situatia la zi a litigiului, dupa ce instanta a demontat, in urma cu o saptamana, si ultima incercare a Primariei Capitalei de a se opune desfiintarii imobilului. 

Este vorba despre hotararea prin care Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv contestatia in anulare formulata impotriva Deciziei nr. 2.520/28.06.2012 a Tribunalului Dambovita, care a obligat irevocabil Primaria condusa de Sorin Oprescu sa demareze procedura de desfiintare a imobilului ridicat ilegal la doar 8 metri de zidurile Catedralei Sfantul Iosif.

Arhiepiscopia Romano-Catolica, reprezentata de monseniorul Ioan Robu, a anuntat ca a depus plangere penala la DNA impotriva mai multor angajati ai Primariei Capitalei, pe motiv ca acestia refuza punerea in executare a hotararii prin care desfiintarea construcitiei ilegale a devenit obligatorie pentru Primarie.

 Este vorba despre arhitectul sef al PMB, Gheorghe Patrascu, directorul executiv Adrian Iordache, consilierul juridic Nicoleta Ion si seful Serviciului juridic, Viviana Falan, acuzati de nerespectarea hotararilor judecatoresti, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Opozitia manifestata de angajati este cu atat mai greu de inteles, cata vreme Directia Investitii, Directia Juridic si Directia Generala de Politie Locala si Control din cadrul PMB au fost insarcinate de primarul general Sorin Oprescu, prin dispozitia nr. 1024 din 25 septembrie 2013, cu "efectuarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate", respectiv cu "demararea procedurilor prevazute de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea desfiintarii constructie mentionate". Potrivit legii, demolarea imobilelor ridicate ilegal, fara autorizatie de construire, cade in sarcina primariilor, care isi recupereaza costurile demolarii de la proprietari. Prin hotararea instantei, Primaria este obligata "sa emita decizia privind desfiintarea constructiei realizate fara autorizatie de construire legala" si „sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara”.

Luxemburger Team GmbH: "Cladirea se poate dezmembra iar terenul se poate amenaja ca spatiu verde cu un cost estimat la 7.389.180 euro".

Un alt subiect important adus in discutie la conferinta de marti a fost cel legat de costurile si masurile de siguranta pe care le implica demolarea constructiei. Arhiepiscopia a demonstrat ca desfiintarea turnului ridicat ilegal implica un efort financiar de 10 ori mai mic decat s-a estimat in studiul comandat de Millennium Building Development, beneficiarul constructiei.

 Monseniorul Ioan Robu si Casa de Avocatura "Birsan, Popescu si Asociatii" au prezentat opiniei publice concluziile unui studiu realizat, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, in luna martie 2014, de Luxemburger Team GmbH, prin care se arata ca demolarea turnului de 22 de niveluri nu presupune nici pe departe efortul financiar pe care firma dezvoltatoare, Millennium Building Development, "cu scopul de a descuraja desfiintarea cladirii ilegale de catre Primaria Capitalei", l-a invocat prin intermediul propriului sau studiu - "Aspecte tehnice privind posibilitatea de demolare a cladirii Cathedral Plaza Building", intocmit de SC Allied Engineers Grup SRL, in care valoarea totala a lucrarilor de desfiintare era estimata la 72.389.700 euro.

Mai multe pe juru.ro