Publicat: 22 Octombrie, 2015 - 18:44
Share

Institutul Cultural Român de la Lisabona va organiza vineri, 30 octombrie, la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, între orele 17h00-20h00, un eveniment dedicat lui Scarlat Lambrino, ilustru reprezentant al arheologiei române și portugheze. 

Cu această ocazie va fi inaugurată expoziţia fotodocumentară Histria în diverse etape de cercetare, prezentată de către Irina Nastasi, muzeograf la Muzeul Național de Istorie Națională și Arheologie din Constanța şi vor fi susţinute prelegeri de către specialişti români şi portughezi, pe tema cercetărilor arheologice conduse de Scarlat Lambrino. Evenimentul se va încheia cu un concert de muzică clasică, în interpretarea sopranei Alexandra Bernardo şi a pianistului Bernardo Marques, cu piese din Brediceanu, Enescu, Donizetti şi Bellini. 

Aşa cum remarca Mihai Sorin Rădulescu, într-un excelent articol din România Literară (nr 1/ 2009), “a observa că învăţatul român a îmbinat hărnicia cu erudiţia ţine de domeniul evidenţei. Anii portughezi i-au fost benefici din punct de vedere profesional şi, spre deosebire de mulţi alţi compatrioţi - care adesea însă nu au recunoscut şi nu recunosc acest fapt -, exilul nu a fost echivalent cu declasarea şi cu ratarea”.

Această “ospitalitate ştiinţifică” portugheză, manifestată ca deschidere naturală către ceilalţi, dar şi ca expresie a unei tenace curiozităţi în raport de particularităţile culturale ale altor popoare, l-a vizat nu doar pe Scarlat Lambrino, ci şi, în decursul timpului, pe Victor Buescu, N.I. Herescu sau Mircea Eliade.

ICR Lisabona, a izbutit în cei 9 ani de activitate, să ţină seamă de generozitatea acestei oferte şi să realizeze numeroase parteneriate pe tărâm ştiinţific. Printre colaboratorii săi importanţi din capitala lusitană stă, la loc de cinste, Muzeul Naţional de Arheologie, cu care, acum, ICRL se află la a cincea acţiune comună, probabil cea mai semnificativă prin amploare şi reverberaţii culturale. Comemorarea lui Scarlat Lambrino, organizată împreună cu MNA într-un evantai de evenimente doreşte nu doar să evoce o strălucită figură a cercetării arheologice româneşti şi portugheze, ci şi să deschidă şirul unor evenimente care vor avea drept protagonişti personalităţi care s-au ilustrat la nivel de excelenţă în cultura ambelor ţări.

Scarlat Lambrino s-a format la Sorbona ca istoric și epigrafist unde și-a luat doctoratul în anul 1927. S-a aflat printre membrii Școlii Române din Franța de la Fontenay-aux-Roses, a avut o activitate rodnică de aproape 20 de ani desfășurată la Universitatea din București. A fost șef de săpături pe șantierul arheologic de la Histria și director al Muzeului Național de Arheologie, după care a fost numit director al Accademia di Romania din Roma. În 1947, autoritățile comuniste de la București au închis Accademia di Romania. La solicitarea Universității din Lisabona, profesorul Scarlat Lambrino, a plecat la catedra de epigrafie de acolo, unde și-a continuat și încheiat cariera. Scarlat Lambrino a jucat un important rol în cunoaşterea istoriei antice a Portugaliei. Dovadă în acest sens stau cele 28 de scrieri ale sale, păstrate în Biblioteca Naţională a Portugaliei de la Lisabona. Printre altele, a colaborat la principalele reviste de specialitate portugheze: Arqueólogo Português, Revista da Faculdade de Letras de Lisboa, Bulletin des Études Portugaises.

Programul prelegerilor va fi următorul: 
Intelectuali români în Portugalia în a doua jumătate a secolului XX - António Carvalho, directorul Muzeului Național de Arheologie din Lisabona 
O amintire de familie: Scarlat Lambrino - Helena Carvalhão Buescu, Prof. Doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona
Pe urmele lui Scarlat Lambrino: Histria, un punct de referință în Arheologia Românescă - Irina Nastasi, muzeograf la Muzeul Național de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
Scarlat Lambrino și evoluția Epigrafiei Latine în Portugalia - Amílcar Guerra, Prof. Doctor la UNIARQ şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona
Expoziția fotodocumentară Histria în diverse etape de cercetare va fi inaugurată pe 30 octombrie printr-o vizită ghidată realizată în limba engleză de muzeograf Irina Nastasi și va rămâne în Salão Nobre al MNArq din Lisabona până la sfârșitul anului 2015.