28 mai 2022

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premierele lunii noiembrie pe Scena Digitală: „Steaua fără nume” în regia lui Florin Coşuleţ şi „Bookpink”. Spectacolul cadou este „Idiotul”, semnat de prestigiosul regizor Andrey Prikotenko. Ia-ţi cel mai bun loc în sala virtuală!

Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), oferă abonaţilor, în luna noiembrie, premierele „Steaua fără nume” şi „Bookpink”. Spectacolul cadou este „Idiotul”, semnat de prestigiosul regizor Andrey Prikotenko. Producţia marchează şi aniversarea de 200 de ani de la naşterea creatorului personajului, scriitorul Fyodor Dostoievsky. Abonaţii platformei vor putea viziona în noiembrie cele două premiere, alături de spectacolele: QUARTETT, ANTISOCIAL, CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER, DE CEALALTĂ PARTE A LUMII, CONFERINŢA IRANIANĂ, MICI CRIME CONJUGALE.

Platforma Scena Digitală, distinsă anul acesta cu premiul special UNITER, aduce în acest an iubitorilor de arte ale spectacolului peste 30 de spectacole de teatru, teatru-film şi filme ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS). Platforma integrată video-on-demand poate fi accesată pe bază de abonament sau bilet individual. Scena Digitală este de acum şi pe Facebook.

*** Despre Scena Digitală

Iubitorii de teatru interesaţi de ofertele Scenei Digitale pot achiziţiona bilete individuale, la preţul de 30 de lei, sau pot opta pentru abonament în variantă lunară, la preţul de 49 lei, varianta de trei luni, la preţul de 99 lei, de şase luni, la preţul de 199 lei şi de 12 luni la 329 lei.

Abonaţii Scenei Digitale primesc lunar cadou, din partea TNRS, spectacole gratuite din repertoriul internaţional. Fiecare dintre aceste spectacole este disponibil doar pe perioada lunii în curs. Astfel, spectatorii care optează pentru un abonament lunar vor avea ocazia de a urmări, pe lângă toată oferta disponibilă a Scenei Digitale, un spectacol gratuit în plus. În acelaşi mod, spectatorii care aleg un abonament de trei luni vor putea urmări trei spectacole gratuite, cei care optează pentru un abonament de şase luni – şase spectacole gratuite, iar cei care aleg un abonament de 12 luni – 12 spectacole gratuite.

Spectacolele cadou oferite de TNRS nu pot fi vizionate pe bază de bilet individual, acestea fiind destinate doar deţinătorilor de abonamente. Detalii despre bilete şi abonamente, pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Mai multe detalii despre spectacole
„Bookpink” de Caren Jess
Creaţie colectivă
Video design: Dan Basu
Scenografie: Elod Golicza
Costume: Viorica Bara
Manager proiect: Hunor Horvath
Asistent proiect: Fabiola Eidloth

Distribuţie: Johanna Adam, Yannick Becker, Emoke Boldizsar, Daniel Bucher, Ali Deac, Daniel Plier, Fabiola Petri.

Prin „BOOKPINK”, actorii Secţiei Germane TNRS ne oferă un spectacol complex, provocator şi extrem de ludic despre miracolul vieţii într-o lume care şi-a pierdut reperele. Producţia este realizată cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

„Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian
REGIA: Florin Coşuleţ
ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof
DECOR: Alin Gavrilă
COSTUME: Corina Boboc – Giorgescu
VIDEO: Daniel Munteanu
MANAGER PROIECT: Luminiţa Bîrsan
ASISTENT PROIECT: Denisa Ciocoiu

DISTRIBUŢIE: Vlad Robaş (Profesorul Miroiu), Cendana Trifan (Mona/necunoscuta), Adrian Neacşu (Grig), Serenela Mureşan (Domnişoara Cucu), Florin Coşuleţ (Şeful gării), Mihai Coman (Udrea/Ichim), Patricia Buraga (Eleva), Viorel Raţă (un ţăran /Pascu / conductorul), Sanda Anastasof (o voce).

„Steaua fără nume. Poveste imaginată şi pusă pe hârtie de Mihail Sebastian înainte de apusul destinului său nedrept, dar şi la apusul unei extraordinare perioade a literaturii şi culturii noastre, cea interbelică! Piesa este scrisă într-o cheie predominant comică, dar atinge sublim, teme majore ale umanităţii.

Reţeta poveştii e simplă, dar profund umană! O stea! O iubire! O gară! O stea fără nume, care se abate din traiectoria sa obişnuită: surprinzător, neaşteptat, imprevizibil, determinând impactul a două lumi, total opuse ca modalităţi de abordare a vieţii, dar profund congruente când timpul stă! O iubire … vijelioasă, meteorică, incandescentă, precum un corp ceresc intrat în atmosfera pământului! Arderea e unică, spectaculoasă, dar şi rapidă, consumându-se paradoxal, în timp ce se dezintegrează. O gară … reprezentând locul comun. Locul bagajelor multe şi al privirilor lungi, precum şinele de tren.

Locul peroanelor udate cu lacrimi, unde oamenii se înghesuie, se îmbrâncesc şi se împiedică, dar şi unde se văd, se simt, se miros. Îşi vorbesc sau îşi zâmbesc. Locul venirilor şi al plecărilor, dar şi al trecerilor. Al aşteptărilor, dar şi al despărţirilor. Al respiraţiilor scurte, al zumzetului uman în toată splendoarea lui. Al şuieratului, pufăitului, scârţâitului de tren. Trenul! Această materializare perfectă a destinului uman, care leagă drumuri de fier între inimile noastre! În demersul nostru pământesc parcă totul se reduce la a prinde sau a nu prinde trenul.

Trenul acesta pe cât de comun, pe atât de personal. Trenul acesta ce te poate duce sau aduce, cine ştie de unde şi cine ştie către unde!
Spre o stea, o iubire, o gară …”
– Florin Coşuleţ, actor şi regizor

*** „Idiotul”, de Fyodor Dostoievsky
Regia: Andrey Prikotenko
Decor şi costume: Olga Shaishmelashvili
Lumini: Igor Fomin
Video design: Konstantin Shcepanovskii
Compozitor: Alexander Karpov
Producător creativ: Oxana Efremenko

Andrey Prikotenko semnează regia şi dramaturgia acestui spectacol, oferindu-ne perspectiva sa asupra cunoscutului roman. Astfel, acţiunea este plasată nu în trecut, ci în prezent, iar fiecare personaj din această montare suferă de complexul lui Mîşkin. Nastasia Filippovna, Ganea, Aglaia, Rogojin, Lizaveta Prokofievna, Terentiev, Ivolghin, chiar şi Ptiţîn intră sub lupă. Cu toţii sunt transpuşi într-un soi de poveste poliţistă ce ocupă un spaţiu generos în cadrul spectacolului. Un lucru e clar: Mîşkin demască, expune fiecare personaj. Dar el cine este? Să căutăm răspunsul împreună.

Spectacol prezentat în limba rusă, cu traducere în limbile engleză şi română, nerecomandat spectatorilor sub 18 ani.